Genel

Yeni tehditler

Yeni tehditler

XX. yy’da yabanî fauna üzerinde tehditler büyi çevrenin tahribi ve kirlenmesi yaygınlaşmakla kalma çakçılık eylemleri sanayi dalı haline geldi. Bu yüzden yucuları çeşitli cephelerde savaşmak üzere çabaları mek zorunda kaldılar. 1948’de UDKB (Uluslararası 1 rama Birliği) kuruldu. Birlik tehdit altında olan türle koruma altma alınmasını örgütledi, onların durumlaı bir «kırmızı kitap» çıkardı. Birlik WWF’nin (World \ Dünya Doğa Fonu) desteğini kazandı; WWF korur ııin layıkıyla yürütülmesi için, malî kaynaklan birle iışır. Birlik birçok ülkede millî derneklerce temsil ec Bir türü kurtarmak için onun doğal ortamını 1 başka çare yoktur. Balina avı bunun açık bir örneği: araçlarla donatılmış fabrika-gemilerle sürdürülen b yük balinaların çoğu için kritik bir durum yarattı. Balina Komisyonu bir süre kararlaştırarak, avı sıru var ki bazı ülkeler bundan dönmeye çalışıyor.

Bütün dünyada daha pek çok hayvan, elde ed ürünler uğruna öldürülmüştür. Post bu ürünlerin en den biri. Benekli büyük yırtıcı hayvanlar (kaplan, p çita, oselot, vb) derileri için büyük çapta kıyıma uğr, oyunun da yardımıyla çıkarılan yasalar, bu türleri c kurutulmasından kıl payı kurtarmayı başardı. Am tümü henüz önlenmiş değil.

Kanada bankizleri üzerinde korkunç koşullarda c olan Grönland yavru fokları, çekici görünüşleri say retli bir kampanya konusu oldu. Bugün avlanmalar men terk edilmiştir.

Ama daha pek çok memeli hayvan, derisi için yol dir. İklimin sertliği sebebiyle memelilerin kaim bir p~ Kanada ve Sovyetler Birliği ormanlarında tuzakla a ğunluğunu korumaktadır. Avrupa’da bile tilkiler, zerde şarlar, lıerminlet derileri için öldürülmektedir veya ‘/■-na kadar öldürülmekteydi.

Filler, özellikle Afrika filleri dişleri için oldürülmekt kaçakçılığı o dereceye vardı ki, kara memelilerinin b ğü tükenme tehdidiyle yüz yüzedir. İşlenmek üze ğu’ya gönderilen fildişi oradan Avrupa’ya gelir. Afrik. «beyaz altın savaşı» sürmektedir; korucularla kaçakı daki çatışmalar, zaman zaman kıyıcı bir meydan s; nüşmektedir.

Batı ülkelerinde doğa koruyucuları bu kaçakçılığır konusunda yarattığı tehlikeyi takip edebilmek için 1 rinde yoğun bir bilgi edinme kampanyası sürdürüyoı

Timsahlar, yılanlar ve kertenkeleler de derileri için deniz kaplumbağalarıysa bağaları için; ibis, balıkçıl vı şu gibi kuşlar tüyleri için öldürülür. Gorillerin ellerir yapılır.

Son yıllarda çok büyük boyutlar kazanan bir başk; alanı, canlı hayvan kaçakçılığıdır. Aslında pek yeni dı Daha Antikçağ’da Romalılar sirk oyunlarında kullan Akdeniz çevresindeki memeli büyük yırtıcı hayvanlaı Son yüzyıllarda da hayvanat bahçeleri hayli çoğaldı; c yakın zamanda ortaya çıkan bir modaya uyarak, bi evinde beslemek üzere egzotik hayvanlar edinir old dan da deney laboratuvarlarında, gittikçe artan sayıd kullanılmaya başlandı.

Kısacası, legal veya illegal büyük bir egzotik hay doğdu. Primatlar (özellikle goril, şempanze ve oranj birçok kuş (papağandan flamana kadar), yılanlar, kap en çok zarar görenler arasında. Bunların yakalanması v zı türlerde yüzde 90’a varan önemli oranda ölüme yol;

Gerek iş hacmi, gerek kontrolleri atlatmak için yöntemler bakımından bu kaçakçılık, tıpkı silah vey; cu kaçakçılığını andırmaktadır; nitekim bu işi yapan, aynı kanallardan yararlandıkları görülüyor.

Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan fe ra türlerinin ticareti hakkmdaki VVashington Konvan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir