Genel

zamandan kalmıştır

zamandan kalmıştır.

Pioneer’m bulg^ları bilim adamlarım yıllarca daha uğraştıracak’gibi gözüküyor. Yalnız onun aldığı rşs i mİ es eskilerine oran!# çok daha çabyk elde ediİnmektedir. Bunun nedeni Pioneer’e ]j>ir t bir ampulün gücüne eşittir) 1,55 pilyır ^uzakUktan radyo yoluyla ffâçyayt eriImîştÎrr Bun u nla beraber si/ıyartef işîk süratine rağmen, neredeyse bir- buçtık saat yolda kaİmışİardı, Bunlar Birleşik Amerika’daAyustraîf a ye Ispanya^^ulunan dev anjenler tarafıncian alındı ve bir bilgisayara verildi. Bilgisayar kırmızı


 

 

 

;V ‘ .                        . ” »i* • ‘

yakınından gtç^ok üzare herhangi bir uzay uçuşu ptenlanmış değikür. Onlar ayrıcalıklı resimlerinin bile alınabilmesi için teleskoplar­dan çok uzak kalmaktadırlar.

Yukartkfresirhler öteki gezegenlerigöstermek­tedirler.      ” ’

bunun da renkli fotoğrafı alındı.

Güneş* sisteminUr dışında bundan sonra yapacak uçuşlarda pioneer II en erken 40.000 yıl sonrabaşka yıldızların yakınına varabilecektir. Eğer -bu yıldızlarda ki zekâ sahibi yaratıklar Pioneer ll’in farkına ıvıarttiarsa, onun üstündeki! altın kaplama Levhanın üzerinde yazılı bulunan sembol yazısından onlar bunun n£f«den geldiğini anlayacaklardır.

vemavi değerlerinden yeşil değerinide hesap etti ve video ekranındarenkli resmi bir araya getirdi, Halen Satürn’ün en büyQJ( ayı Titan’da hayat bulunup bulunmadığı sorunu, Pioneer II tarafın* 4an daha yanıtlanmamıştır. Titan güneş siste­minde biricik ay olarak bulutlu bir atmosfere ve ftayat için öoemlikoşul olan karbon ve: hidrojen bileşiklerine sahiptir. Bununla beraber Titan, güneşten olan uzaklığı dolayısiyle soğuktur — en fa2;(a sıfır dereceC, — Fakat Pioneer II Satür n – ayının sıcaklığını saptayacağı sırada ş&ü geçen nadyo arızalan meydana gelmişti. Bu yüzden Titan da yaşam ol^ıp olmadığının anlaşılmasıiçin daha 1 yıl, beklememiz gerekecektir: 19Û0 Kasımında VpyageM Satürn’ü ziyaret,edecektir.

STERN’den


 

 

Admiror, paries, te non cecidfsse ruinis, qui tût beriptorûm taedia ; sustineas.

m

, İtalya ‘da 62 yılında Vezüvyanardağının patlamaca lavların içine gömüleni sonra, yeniden yaşamak iizere meydana çıkarılan Pompeı şehrinde bir,duvarda yazılı buiumn bu satırların Türkçe anlamı şudur “Sana hayranım ey duvar, üstüne yaztlanbu kadar manasız yazılara tahammül ederek nasıl bir tîarabe haline gelriıedini”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir