ZEYTİN,

Akdeniz kıyılarının değişmez görüntülerinden birini zeytin ağaçları oluşturur. Yetiştiği yerleri gümüşsü yapraklarıyla puslu bir yeşile boğan bu ağaçların yabanilerine “delice zeytin” denir. Binlerce yıl önce yabanilerinden aşılanarak geliştirilmiş olan kültür çeşitleri bol yağlı nıeyveleri için yetiştirilir.

 
Zeytin {Olea europaea) en çok 12 metreye kadar boylanabilen, herdemyeşil bir ağaçtır. Mızrak biçimli yaprakları, küçük beyaz çiçekleri ve olgunlaştığında morumsu siyah bir renge dönüşen küçük meyveleri vardır. Bu etli meyvelerden hem yiyecek olarak yararlanılır, hem de yemeklik yağ çıkarılır. Açık renkli sert odunundan ise mobilya yapılırZeytin çok eskiçağlardan beri yetiştirilen ilk tarım ürünlerinden biridir. Örneğin Eski Mısırlılar’ın zeytin tarımıyla uğraştığı bilinir. Kutsal Kitap’ta zeytinden sıkça söz edilir. Eski Yunanistan’da ise zeytin ağaçlan barış ve zaferin simgesi olarak kabul edilmiştir. Günümüzde de zeytin dah barışı simgeler.
Zeytin ağaçlan don tehlikesinin’ bulunmadığı ılıman iklimlerde yetişir; en iyi gelişmeyi derin ve verimli topraklarda gösterir. Genellikle yaşlı ağaçlardan kesilen dal parçalarıyla, yani çelikleme yöntemiyle üretilen bu ağaçlar ilk meyvesini dikildikten beş yıl sonra vermeye başlar ve yaklaşık 15-20 yaşma kadar verimliliğini sürdürür.
Zeytin yağlık ve sofralık olarak yetiştirilir.
Gemlik’te zeytin toplanması.Hurive Gûnermeyve ve yapraklar
çekirdeğin boyuna kesitiDünyada üretilen toplam zeytinin büyük bölümü yağ çıkarmakta kullanılır. Zeytinyağı, zeytinin önce çelik ya da taş merdanelerde ezilmesi daha sonra da sıkılmasıyla elde edilir. Soğukta sıkılarak hazırlanan bu yeşiHnisi sarı ürüne “sızma yağ” ya da; “torba yağı” denir. Sızma yağ en değerli zeytinyağı çeşididir. Kalan posalar ısıtılıp, yeniden sıkılarak daha koyu san renkli ve daha düşük kaliteli bir yağ elde edilir. Yağı ahnmış zeytin posasına ya da küspesine prina denir. Prina çoğu kez yakacak olarak kullanılır. Zeytin çekirdeğinin içinden de sabun ye krem yapımında ya da makine yağı olarak kullanılan bir yağ çıkarılır. , , ,
Sofralık zeytinin “yeşil” ve “siyah” iki çeşidi vardır. Yeşil zeytin heıjüz olgunlaşmadan, siyah zeytin ise, olgunlaştıktan sonra toplanan meyvelerden salamura yapılarak hazırlanır. ,-
Dünyanın en önde gelen zeytin üreticileri İspaıiya, İtalya ve Yunanistan’dır. Türkiye, ABD’nin eaİÜförnia eyaleti, Fas, Tunus öbür önemli üreticilerdir. YıUik toplam zeytin üretiminin 1 milyon tonu aştığı ülkemizde ürünün önemli bölümü Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinden sağlanır. Aydm, Balıkesir, İzmir ve Muğla en fazla zeytin üretilen iller arasındadır. Ürününün çoğunu yağlık zeytinin oluşturduğu Türkiye zeytinyağr üretiminde de dünya sıralamasında başlarda yer alır. En yaygın yağlık çeşitler arasında çolur, memecik, halkalı, Ayvalık yağlık, sanulak; sofralık çeşitler arasında ise sele zeytini ka-lembezi ve kalamata sayılabilir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*