HABERLER
Fatih Camii Yeniden İbadete Acildi
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında restorasyona alınan Fatih Camii, tam 5 yıl süren uzun soluklu ve titiz bir çalışmanın ardından geçen Mayıs ayının 29’unda cemaatine yeniden m erhaba dedi.
Son yılların en geniş tadilatıyla cami, baştan aşağı elden geçirildi. Mesela cami genelindeki bütün çiento sıvalar sökülüp yerine Horasan sıva yapıldı, cami genelindeki bütün pirinç bilezikler temizlendi, hasar görmüş ahşaplar değiştirildi, bütün ahşap kapı ve kepenkler böceklere karşı ilaçlandı.
Bunlar yanında cam inin zamanla kaybolan bezemeleri de yapılan raspalarla ortaya çıkarıldı ve ihya edildi. Hünkâr kasrı ve hünkâr mahfili elden geçirildi, caminin bütün m erm er merdivenleri bakıma alındı.
Kısaca 1766’da meydana gelen deprem den sonra yeniden inşa edilen ve Fatih semtiyle özdeşleşen bu tarihî ve âbidevî yapı şanına yaraşır bir biçimde restore edilerek cemaatine olan hasretini dindirdi…
Hâmid Aytaç’ın Vefatının 3 0. Yılı
1982 yılında kaybettiğimiz, hat sanatında son dönem in en mühim isimlerinden olan Hattat Hâmid Aytaç vefattnın 30. yılında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde bir toplantıyla anıldı. İBB Kültür M üdürlüğü tarafından 26 Mayıs Cumartesi düzenlenen programda, Prof. Dr. Uğur Derman başkanlığında pek çok isim hattat Aytaç’ı anlattı. Programda Hâmid Aytaç’m fotoğraf ve eserlerinden oluşan bir de sergi düzenlendi.
Peki, Hâmid Aytaç kimdi? Aytaç’m asıl adı Şeyh Musa Azmi’dir. Hattat Amidî yani Diyarbakırlı Seyyid Âdem Efendi torunlarından Zülfikar Ağa’nın oğludur. Dolayısıyla “Azmi” imzalı birçok yazısı var. Hâmid takma adı ile tanınıyor; hatta son dönemde daha çok “Hâmid”i kullanmış. 1891’de Diyarbakır’da doğan Hâmid Bey daha sonra, Aytaç soyadını almış.