wiki

İzmir Saat Kulesi’nin Mağdur Sahibi Aranıyor!

İzmir Saat Kulesi’nin Mağdur Sahibi Aranıyor!

1

İzmir’in simgesi, tarihî Saat Kulesi de “şuur fukaralığı”ndan nasibini aldı. Kulenin altında çeşmeler bulunan, dört bir yanında kubbelerin üzerindeki bakırdan yapılmış 3 “alem” çalındı. Hırsızlar tarihî değeri haiz kubbelere de zarar verdi. Hırsızlık, geçen mayıs ayında Maliye Hazinesi’ne ait, Büyükşehir Belediyesi tarafından bakım, onarım ve temizliği üstlenilen Tarihi Saat Kulesi’nin saat mekanizması kurulurken fark edildi. Bakım ihalesini kazanan ve her 6 günde bir saati kuran saat firması yetkilisi, İzmir Saat Kulesi’ne birilerinin girdiğini fark etti. Belediye yetkililerine haber verildi. Kubbelerin üzerindeki bakır alemlerin çalındığını belirleyen belediye yetkilileri, Kemeraltı Polis Karakolu’na durum u bildirdi. Sonrası evlere şenlik! Karakol yetkilileri, belediye görevlilerine Tarihi Saat Kulesi’nin m ağdur sahibinin (!) başvuru yapması gerektiğini söyleyerek, başvuruyu kabul etmemişler!

Nihayet belediyenin çabaları sonucu kulenin Maliye Hazinesi’ne ait olduğu tespit edildi. B unun üzerine valilik de devreye girdi; karakol görevlileri ve İzmir Emniyeti Hırsızlık Büro Amirliği ile Olay Yeri İnceleme Şubesi ekipleri kulede delil topladı ardından parm ak izi incelemesi yapıldı.

Çok uzun sürmedi takip; birkaç gün içinde çevredeki güvenlik kam eralarından olaya karışanların yapılan aramayla 2’si kardeş 3 çocuk olduğu tespit edildi. Kardeşler, sanki hiçbir maişet tem in edecek yol ve yordam bulamamış olmalılar ki ancak 8 kilo gelen bu alemleri satmışlar eskiciye; 80 lira da para almışlar karşılığında.

Osmanlı sultanlarının 34’üncüsü olan İkinci A bdülham id H an’ın tahta çıkışının 25. sene-i devriyesi sebebiyle 1901’de, devrin sadrazamı M ehm ed Said Paşa tarafından A lm an Konsolosluk binasını da inşa eden mim ara yaptırılan İzmir Saat Kulesi, 25 metre boyunda. D ört bir yanında çeşmeler bulunan kulenin saati, A lm an im paratoru II. W ilhelm ’in armağanı. Şehrin dokusuna karışmış, ayrılmaz parçası olan bir tarihî miras nasıl olur da bu derece ihmal edilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir