Elmalı Anıldı…
Hak Din Kur’ân Dili” isimli tefsiriyle “Kitab”a ve dine emsalsiz hizmeti geçen ve memleketimizin abide şahsiyetlerinden biri olan Elmalılı Hamdi Yazır, vefatının 70. yıldönümü dolayısıyla Bağcılar’da düzenlenen panelle yâd edildi.
26 Mayıs Cumartesi günü Bağcılar Mehm ed Akif Ersoy K ültür Sanat Merkezi’nde bir panel tertip edildi. Marmara ve İstanbul Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültelerinden katılan önemli isimler Yazır’ın hayatı, ilmî şahsiyeti, İslamcılık hareketindeki rolü, fıkha dair görüşleri vb. konular hakkında sunum yaptılar.
Bu ve benzeri panellerin dinleyici kitlesinde merak uyandırması ve uyanan m erakın bu fedakar ve nam uskar insanların eserlerinin okunm ası ve anlaşılması için bir vesile olmasını arzu ediyoruz, can u gönülden…
Afrikalılar’da Osmanlı’ya Yardım Göndermiş
Doğu Afrika ülkelerinden Etiyopya’nın Harar eyaletinde bulunan Şehir Müzesi’nde, ؛)raraH Bekir M uhammed ilimli bir kişinin Osmanlı askerine yaptı§ı yardımın imzalı makbuzu sergileniyor. Bildirildiğine göre, Arapça, “1 riyal 18 kuruşu, Allah rızası için eihatta bulunan Osmanlı askerlerine ” Allah kabul etsin; âmin. Hicri 1290. Bekir M uhammed” ibaresi yer alıyor.
Afrika Kardeşlik ve Yardımlaşma Demeği Başkanı, bu makbuzu müzedeki eserleri incelerken tespit ettiklerini ve bu vesikanın Osmanlı Devleti’ne Afrikalıların da yardımda bulunduğunun bir delili olduğunu söylemiş.
19. yüzyılın son çeyreğine girilirken, Hararlı bir M üslüman’ın samimiyetle bağışladığı bu meblağın savaş vesilesiyle gönderildiği yazılı. Fakat Hicri 1290 tarihi, Miladî 1873 yılına denk geliyor ve o tarihte kronoloji”de savaş vesaire gibi topluca ve maddi manevi seferberliği gerektirecek bir şey olmadığı görünüyor. Dolayısıyla makbuzun orijinalini görmek gerektiğini de ayrıca ifade edelim. Her şeye rağmen tarihî bir vesika niteliği taşıyan bu makbuz, Osmanlı’nm, Harar ile siyasî ve sosyal manada çok sıkı bağlan olduğuna işaret eden bir belgedir.
Müzede, Osmanlı dönem ine ait başka belgelerin de btıltınduğu belirtiliyor. Dolayısıyla hem buralı hem de oralı Osmanlı tarihi araştırmacılarına Osmanli’Afrika ilişkilerinin daha detaylı bir biçimde ortaya konabilmesi için büyük işler düşüyor.