Çin yapay zekada ABD’yi geçti
Haberin Özeti
İnsanlık hala kendinin bilincinde olan bir yapay zekadan yıllarca uzaklıkta olabilir. Ancak akıllı telefonlarımızda ve diğer cihazlarımızdaki makine öğrenimi servislerinin gelişmesi ile birlikte, özelleştirilmiş yapay zeka alanında büyük bir yarış ortaya çıktı. Bu alandaki çalışmalar da her geçen gün daha da artıyor.
Yeni endüstriler ve politikacılar makine öğreniminin faydaları hakkında bilgi sahibi oldukça artan araştırmalar konusunda günümüzde iki ülke başı çekiyor: ABD ve Çin. Bu yarışın sonucu büyük ihtimalle yapay zekanın geleceğini de etkileyecek.
Derin öğrenme‘ terimine çok aşina olmayabilirsiniz. Bu terim ‘makine öğrenimi‘ olarak bilinen yapay zeka gelişiminin bir alt kolu. Bilgisayar algoritmalarının, örüntü tanıma ve analiz yapma yeteneklerinin geliştirilmesine dayanıyor. Daha sonra bilgisayar herhangi bir konuda çok fazla veri ile beslendiğinde bu veriler arasındaki ilişkileri anlayıp, geniş çaplı sonuçlar elde edebiliyor ve bu sonuçları kullanarak kararlar alabiliyor. Google Now benzeri dijital asistanlar bu yöntemle geliştiriliyor.
Yukarıdaki çizelge geçtiğimiz hafta Obama yönetimi tarafından, ABD’nin yapay zeka geliştirmesine dair stratejik planın bir parçası olarak paylaşıldı. Çizelgede ABD’nin yapay zeka konusunda bir süre lider konumunda olduğu ancak Çin’in kısa sürede ABD’yi geçtiği görülüyor. Yapay zeka alanında yayınlanan bilimsel makale sayısının kriter alındığı çizelgede ABD ve Çin’in bu alana ne kadar yatırım yaptığı gözler önüne serilmiş oluyor.
Sadece nicelik değil nitelik de önemli
Çin’de yapılan araştırmanın kalitesi de etkileyici. Aşağıdaki çizelgede, sadece yayınlanan değil aynı zamanda diğer araştırmacılar tarafından da atıfta bulunulan makaleler göz önünde bulundurulmuş. Böylece bu yazıların alanlarında ne kadar etkili oldukları görülebiliyor.
ABD ve Çin yine ön planda görünüyor ancak bu veriler ABD hükumeti için yeterli değil. Beyaz Saray, bu alanda yeterli yatırımın yapılmadığını dile getiriyor: “Günümüzdeki ARGE harcamaları, gerekli ekonomik gelişmeyi sağlayacak ARGE yatırımı miktarının yarısı ila dörtte biri arasında bir seviyede.”
Dünya liderliği savaşında yeni cephe
Hükumet yapay zeka araştırmasında büyük bir rolü olması gerektiğini düşünüyor. Çünkü yapay zeka geliştirmede lider konumunda olmak ABD’yi yapay zekanın nasıl kullanılması gerektiği konusunda küresel normları oluşturmada daha güçlü bir hale getirecek. Yapay zeka çalışma, çevre ve geleceğin savaşları dahil her şeyi değiştirmeye başladığında, eğer Çin ya da bir başka ülke yapay zeka hakkında kararlar alıyor olursa bu durum ABD’yi dezavantajlı konumda bırakabilir.
Kaynak:dunyahalleri