1) KARNIN AÇKEN SOFRAYA OTURMA!
Aç karnına yemeğe başladığınızda iki kat daha çok yersiniz. Yemekten önce ayran veya bir sütlü kahve içmek, küçük bir meyve yemek veya yemekten önce bir tabak salata yemek her zaman ana öğünde daha az yemenizi sağlar.
2) BESLENMEDE ÇEŞİTLİLİĞE ÖNEM VER!
Tek yönlü beslenmek kişiyi çok tatmin etmez ve yemek düşüncesini kafasından uzaklaştıramaz. ‘Zaten hiçbir şey yememiştim’ diye düşünülür ve bir sonraki öğünün hayali ile yaşanır. Örneğin tek başına 1 tabak kıymalı makarna yerseniz gözünüz ikinci tabakta kalır. ‘Zaten azıcık makarna yemiştim’ diye düşünüp bir sonraki öğünde çok abartılı yiyebilirsiniz. Ama bir tabak makarna yerine 2 kaşık makarna, 1 küçük köfte, 3 kaşık yoğurt, salata, 1 bardak su ve 2 tane mandalina yediğinizde, ‘çok yedim’ diye düşünürsünüz ve bir sonraki öğünde belki canınız hiçbir şey yemek istemez. O nedenle küçük bir ana öğünü düşük kalorili yiyeceklerle tamamlamayı alışkanlık haline getirin.
3) YEMEĞİNİZİ SAATE GÖRE YEME, VÜCUDUNUN SESİNİ DİNLE
Saate göre yemek yediğinizde aklınız hep yiyeceklerde kalır. İkide bir saate bakarsınız ve hep ‘şimdi şunu yersem 3 saat sonra ne yiyebilirim’ diye düşünürsünüz. Bu şekilde hep daha fazla yiyebilirsiniz ve bir süre sonra yemek için yaşamaya başlarsınız. Ama yemeği vücut saatinize göre ayarladığınızda yaşamak için yersiniz. Yemek için acıkma duygunuzu bekleyin ve yemeği acıktığınızda yiyin.
4) AÇLIĞINI ÇOK ERTELEME
Yemeği açlık sinyalinizi hisseder hissetmez en geç 10 dakika içinde yiyin. Eğer açlığınızı çok ertelerseniz, bir sonraki öğünde iki kat daha çok yersiniz. Bu tıpkı denizin altında nefesinizi tutmaya benzer. Suyun dışına çıktığınızda iki kat daha çok nefes alısınız.
5) SERVİS TABAĞINI KÜÇÜLT, KÜÇÜK ÇATAL KULLAN
İnsan beyni ile doyar, o yüzden önce algınızı doyurun. Örneğin 2 yemek kaşığı ıspanak yemeğini önce küçük bir fincan tabağında düşünün, sonra pasta tabağında düşünün, sonra da büyük bir servis tabağında düşünün. Fincan tabağındaki ıspanak gözünüze daha çok görünür. Hele hele bu yemeği yemek için küçük çatal kullandığınızda yeme süresini de uzatırsınız ve çok yedim diye düşünürsünüz.
6) ZAYIFLAMAK İÇİN EKMEK YE!
Yemeğinizin yanına koyduğunuz bir-iki dilim esmer ekmek daha çok doymanızı sağlar. Ekmek sizi daha uzun süre tok tutar. Ancak ekmek yediğiniz öğünde çorba, pilav, makarna, börek, tatlı gibi karbonhidrat içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durun.
7) MEYVE SUYU YERİNE MEYVENİN KENDİSİNİ TÜKET
1 bardak taze sıkılmış meyve suyunun içine en az 3-4 tane meyve girer. Yani 1 bardak meyve suyu 3-4 meyve kalorisindedir. Oysa meyvenin kendisini yediğinizde daha çok lif ve posa alırsınız, 1-2 tane meyve ile de doyarsınız. Hem daha az kalori alırsınız hem de posa nedeni ile daha uzun süre tok kalırsınız.
8) GÜNDE EN AZ 6 SAAT, ORTALAMA 8 SAAT GECE UYU
Sağlıklı ve zinde bir vücut için gece uykusuna önem verin. Çünkü vücudun onarıcı hormonu olan melatonin akşam 21’den sonra salgılanmaya başlar, uyku sırasında en yüksek seviyeye ulaşır, sabaha doğru azalır. Stres hormonu olan kortizol ise gece en düşük seviyesindedir. Sabaha karşı yükselir ve gün içinde yüksek seyreder. Eğer gece uyumaz iseniz melatonin yeteri kadar salgılanmaz ve kortizol hormonunuz yüksek kalır. Bu durumda dolaylı kan şekeri yüksekliği yapacağı için kilo almanıza neden olur.
9) ZAYIFLAMAK İÇİN ASLA DİYET YAPMA!
Diyet yaptığınızda, yaşamınızı diyet öncesi ve diyet sonrası olarak ikiye ayırırsınız. Diyet yaptığınız dönemde kendinizi toplumdan soyutlarsınız, diyet bitip de normal yaşamınıza döndüğünüzde iki kat daha çok kilo alırsınız. Yasakların olmadığı, rejimin asla bozulmadığı bir sistemde mutlaka sağlıklı beslenmeyi öğrenin ve gün içinde kendinizi dengeleyin.
10) KÜÇÜK HEDEFLER KOY, BÜYÜK DÜŞÜN, GERÇEKÇİ OL!
Zayıflamak için birden ‘bütün kilolarımdan kurtulmalıyım’ diye düşünmeyin. Bu bıkkınlık ve başarısızlık duygusunu körükler. Ulaşılabilir ve küçük hedefler koyduğunuzda hem hedefinize daha kolay ulaşırsınız hem de süreklilik daha iyi olur. Mesela ‘1 ayda 10 kilo vermeliyim’ diye işe başlarsanız 1 ayda 2 kilo verdiğinizde, ‘ben bunu yapamıyorum’ dersiniz ve bırakıp daha çok kilo alabilirsiniz. Ama ‘1 ayda 2 kilo vereceğim’ diye işe başlarsanız, 1 ayda 2 veya 3 kilo verirseniz, daha mutlu olursunuz ve başarıyorum hissiyatı ile devamını getirirsiniz. Zaten düşünsenize 1 ayda 10 kg verseniz 6 ay sonra ortadan kalkmanız gerekir ki, bu zaten tıbben mümkün değil.