Buzdan tablolar
Enis ÖNDER
Karlı bir günde gökyüzünden uçuşarak inen veya ayaklanmızm altında ezilen kar taneleri, usta ressamlara ilham verecek kadar güzel şekillere sahiptir.
Üstelik bu kar tanelerinin hiçbiri ayni değildir ve hepsi ayn bir tablo kadar sanatlıdır.
Bu durum; sesleri, simâları veya parmak uçlarını ayrı ayrı mühürleyen İlâhî Kudretin, kar tanelerindeki tecellisidir ve hiçbir hâdisede en ufak bir tesadüf olmadığının, kar taneleri adedince isbatıdır.
Kar kalınlığının 50 cm. olduğu bir yerin her metrekaresinde, 1 milyon civa- nnda kar taneceği vardır ve bir ülkenin tamamı karla kaplansa dahi, hiçbir kar kristali birbirine benzemez.
Bu gerçek, 1885 yılında Amirakalı Wilson Bentleydin 50 yıl boyunca uğraşarak çekmiş olduğu 6000 fotoğrafla başlayan çalışmalar sonucunda kesinleşmiş ve kar kristallerinin fotoğrafını çekmek, âdeta bir sanat dalı haline gelmiştir.
Evet, her bir kar kristali, gökyüzünden inen muhteşem bir tablo kadar sanatlıdır ve su zerrelerinden meydana gelen bu toblolar, yine bir su zerresinden yaratılan İnsan oğluna, yaratıcısını göstermeye yeterlidir.
Herbir kar kristali, gök yüzünden inen muhteşem bir tablo kadar sanatlıdır ve su zerrelerinden meydana gelen bu tablolar, yine bir su zerresinden yaratılan insanoğluna yaratıcısını göstermeğe kâfidir.
Bu kadar çok kar kristalleri arasında mutlaka benzer birkaç tane bulunabileceği- ni zannedebilirsiniz. Fakat insanların parmak izleri gibi, hiçbir kar kristali de bir diğerinin aynı değildir. Şimdiye kadar kar tanecikleri arasında aynı büyüklükte, aynı şekilde ve aynı sayıda su molekülü ihtiva eden iki kristal dahi bulunamamıştır.
Evet Cenab-ı Hak her kar tanesini diğerinden farklı olarak şekillendirmekte ve sanatının yüceliği- ne birer örnek olarak insan* ların nazarına sunmaktadır.