Amerikan Kurtarma Planı: Çin, Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık koronavirüs kurtarma paketinin ekonomik etkisi konusunda endişeli

  • ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon ABD Doları tutarındaki Amerikan Kurtarma Planı, Çarşamba günü ABD Kongresi’nden son onay aldı
  • Cuma günü bir yasaya imza atması bekleniyor, ancak finansal piyasalarda daha fazla kargaşaya neden olma potansiyeli konusunda endişeler arttı.
    ABD Başkanı’nın yakında uygulaması

    Joe Biden

    1,9 trilyon ABD doları tutarındaki koronavirüs kurtarma planı, hükümet yetkilileri ve danışmanlarının küresel pazara büyük miktarda para enjeksiyonunun varlık balonlarını şişirip daha fazla finansal piyasada kargaşaya neden olabileceği ve daha yüksek enflasyona yol açabileceği korkusunu açıkça ifade etmesiyle Çin’deki alarm seviyesini yükseltti.

    The

    Amerikan Kurtarma Planı

    Orta sınıf Amerikalılar için 1.400 ABD doları tutarındaki doğrudan ödemeleri, işsizlik yardımlarının uzatılmasını, koronavirüs pandemisinden ağır etkilenen eyalet ve yerel yönetimler için fonların yanı sıra aşıların piyasaya sürülmesini finanse edecek parayı içeren, son onayını aldı.

    Çarşamba günü ABD Kongresi.

    Biden’in Cuma günü yasayı imzalayarak ABD ekonomisine güçlü bir destek vermesi, aynı zamanda büyümenin aşırı ısınabileceği ve ABD Merkez Bankası’nı faiz oranlarını önceden beklenenden daha erken yükseltmeye zorlayabileceği endişelerini artırması bekleniyor.

    Eski Chongqing belediye başkanı ve açık sözlü bir hükümet danışmanı olan Huang Qifan, planı “şiddetli sel ve vahşi canavar” olarak nitelendirerek, dünyanın geri kalanı, özellikle Çin için büyük bir meydan okuma oluşturduğu uyarısında bulundu.

    “ABD, ekonomisini kurtarmak için Hazine tahvilleri ve [Federal Rezerv tarafından] sınırsız niceliksel genişleme [ihracı] yoluyla kümülatif 7 trilyon ABD Doları tutarında likidite çıkardı.

    ABD’li mevzuatı eleştirenler, zaten daha parlak bir şekilde yanma belirtileri gösteren ve enflasyonda yeniden canlanma riski taşıyan bir ekonomik toparlanmanın üzerine petrol dökeceğini savunuyorlar.

    Pekin’in politika oluşturma çemberinin çoğu üyesi, eleştirmenlerin yanında yer alıyor ve planın Ocak ayında açıklanmasından bu yana olası yayılma etkileri konusunda yüksek tetikte.

    Ancak ABD Merkez Bankası başkanı Jay Powell ve

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen

    ABD ekonomisinin ve iş piyasasının koronavirüsün neden olduğu ekonomik zarardan tamamen kurtulmasının yıllar alacağını savunarak endişeleri bir kenara bıraktı.

    Çinli Yetkililer, zaten bol miktarda olan finansmanın yanı sıra küresel piyasalara eklenen ek likiditenin, Çin de dahil olmak üzere küresel finansal istikrarı tehdit edebilecek varlık balonları üretebileceğinden endişe ediyorlar.

    Son günlerde Çin hisse senedi fiyatlarındaki keskin düşüş ve yüksek hammadde fiyatları nedeniyle fabrika kapısı enflasyonundaki artış göz önüne alındığında, plana yönelik eleştiriler son günlerde keskinleşti.

    2020 sonunda 27,8 trilyon ABD doları olan yüksek ABD hükümet borcu ve 3,1 trilyon ABD doları olarak tahmin edilen federal hükümet bütçe açığı ABD dolarının değerini tehlikeye atabilir ve finansal piyasalarda kargaşaya neden olarak “sistemik riskler” getirebilir. Huang, küresel ekonomiye karşı uyardı.

    Emtia fiyatlarının yanı sıra ABD hisse senetleri ve tahvillerinin son zamanlardaki dalgalanmalarında da işaretler zaten belirgindir ”diye ekledi.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*