wiki

Li Keqiang, Çin’in koronavirüsün kökenleri konusunda DSÖ ile çalışmaya devam edeceğini söyledi

  • Ancak, araştırmacılara daha fazla erken salgın verisinin verilip verilmeyeceği sorusu önde gelen yan etkiler
  • DSÖ ekip üyesinin, bilimin siyaset ve Çin karşıtı duyarlılık tarafından “ kesinlikle ezildiğine ” dair açıklamalarını takip ediyor.
    Başbakan Li Keqiang,

    Dünya Sağlık Örgütü

    kökenlerini araştırmaya devam etmek

    Covid-19’a neden olan virüs

    Çin’in salgının ilk günlerinden daha fazla veri yayınlayıp yayınlamayacağına dair bir soruyu yanıtlarken.

    Li’nin yorumları, Çin’in kapanışında

    yıllık yasama oturumu

    Perşembe günü, bir WHO ekibi, virüsün ilk olarak 2019’un sonlarında tespit edildiği Wuhan’daki 28 günlük son görevleriyle ilgili bir rapor yayınlamaya hazırlanıyor.

    Pandeminin kökenlerini araştıran ekibin, Çin’deki zamanlarında verilere yeterli erişimi olup olmadığı üzerinde inceleme yapıldı. ABD ve İngiltere, Wuhan’a seyahat eden bazı uluslararası araştırmacıların ziyaret sırasında isteyecekleri tüm verileri görmediklerini söyledikten sonra Çin’i salgın verilerini yayınlamaya çağırdı.

    Li, Çin’in “açık, şeffaf ve işbirliğine dayalı bir yaklaşım” benimsediğini ve DSÖ misyonuna destek sağladığını söyledi.

    “Bu cephedeki çalışmaları ileriye taşımak için DSÖ ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

    Pekin, daha önce DSÖ’nün virüsün kökenine ilişkin araştırmasına destek verdi, ancak virüsün başka bir yerden kaynaklanmış olabileceğine dair kanıt olmadan başka ülkelerde de yapılması gerektiğini söyledi.

    Hong Kong Şehir Üniversitesi’nde küresel sağlık güvenliği profesörü olan Nicholas Thomas, Çin’in önemli yeni verileri paylaşmasının “olası olmadığını” söyledi, ancak Li’nin yorumları Pekin’in küresel halk sağlığında bir oyuncu olma hedefleriyle uyumluydu.

    Li, Çin’e yönelik daha fazla araştırma görevinden bahsetmedi, ancak DSÖ ekibinin önümüzdeki raporda ülkede daha fazla çalışma yapılmasını tavsiye etmesi bekleniyor.

    Yeni koronavirüsün kökenleri son derece siyasallaşmış bir konu haline geldi. Geçen yıl eski Donald Trump yönetimi, Çinli diplomatların ABD Ordusunu askeri oyunlar sırasında virüsü Wuhan’a getirmekle suçladıkları bir kısır kafayı ateşleyen, kanıt sunmadan bir laboratuvar sızıntısının sonucu olabileceğini öne sürdü.

    Virüsün kökenine ilişkin araştırmalar da siyasi açıdan parladı ve bir DSÖ ekip üyesi Çarşamba günü, bilimin ABD’de siyaset ve Çin karşıtı duyarlılık tarafından “kesinlikle ezildiğini” söyledi.

    ABD merkezli bir hastalık ekolojisti olan Peter Daszak, endişeli siyaset ve

    ABD-Çin gerilimi

    Virüsün kökenine ilişkin “sürekli” araştırma.

    Chatham House politikasının ev sahipliği yaptığı bir tartışmada, “Son 12 aydır Çin’de kökenler üzerine çalışmaya erişimimiz olmadı, bu ironik çünkü orada Çinli meslektaşlarımızla çalışabilirdik,” dedi. Londra’daki enstitü.

    “Şimdiye kadar nasıl ortaya çıktığına dair gerçekten önemli bazı cevaplar almış olabiliriz.”

    DSÖ ekip üyesi ve Hollandalı virolog Marion Koopmans, bir salgının ardından dışarıdan bir bilim insanı ekibinin gelmesi durumunda birçok ülkenin sahip olacağı “hassasiyetlerden” bahsetti.

    “Bence bu hassasiyetin ötesine geçmek istiyorsak bunu rutin hale getirelim – standart. Bu benim için iyi bir adım olur ”dedi Daszak ile birlikte konuşarak.

    Pekin, ihbarcılara yönelik bir baskı ve gizemli hastalığın ilk duyurulduğu zaman ile Çinli yetkililerin insanlar arasında yayıldığını onayladığı zaman arasında üç haftalık bir gecikme de dahil olmak üzere salgın boyunca şeffaflık eksikliği nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.

    Çin’in daha sonra virüsün kökenleri üzerine yaptığı araştırmalar hakkında çok az bilgi kamuoyuna açıklandı.

    Geçen hafta bir grup bilim insanı, virüsün bir laboratuvar sızıntısının sonucu olabileceği de dahil olmak üzere tüm hipotezleri tam olarak araştırmakla görevli bağımsız bir araştırma çağrısı yapan bir mektup gönderdi. 

    Wuhan Viroloji Enstitüsü

    , yarasa koronavirüslerini inceleyen.

    WHO ekibi 

    bu hipotezi “son derece olasılık dışı” olarak adlandırdı

     ve bir yarasadan geldiği düşünülen virüsün, belki de yaban hayatı ticareti yoluyla bir aracı hayvan yoluyla insanlara geçtiğinin “büyük olasılıkla” olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir