Genel

Armadllyo veya Tatu

■      Armadllyo veya Tatu (Tol- ypeutes trlncinctus), vücut ısı­sı düşük ve savunma düzeni ol­dukça yetersiz bir hayvandır* Son yıllarda özel olarak yetiştirilmesinin nedeni, Cüz- zam hastalığı bakterilerinin armadllyo’nun vücudunda üre­tilmesidir. Cüzzam bakterileri verilmiş armadllyonunun do­kuları alınıp bakteriler ayrıl­makta ve saflaştırmaktadır. Sonra bunlar fare, armadllyo ve kobaylara verilmektedir. Te­davileri güç hastalara verem aşısı ile birlikçe verilerek, has­talığın önlenmesi çalışmaları umut verici bir yönde geliş­mektedir. Cüzzam hastalığının vücuttaki olgunlaşması, dola­yısıyla hastalık belirtilerinin’ görülmesi uzun sürdüğünden, armadilyonun hizmetinin ya­rarlı olup olmadığını görmek için en az on yıl beklemek gerekmektedir.

 

■     Dizbağı yılanı (Thamnop- his sirtalis), gövde sıcaklığı beş dereceye de düşse canlı kalma­yı başarır. Su yakınlarında ya­şar ve yavrularını canlı doğurur.

 

■     Aslan yelesi adı verilen de­nizanasının (Cyanea capillata) gövdesinin çapı iki metre ka­dardır. Elli metreye uzatabildiği kollarını bir saniye içinde 5 metreye çekebilir.

 

■     Dünya’da bulunan en güç- iü zehir hangisidir?

Clostridium botulinum de­nilen çubuk biçimindeki bakte­rinin oluşturduğu toksin en ze­hirli maddedir. Araştırıcılara göre, sadece yedi gram toksin Dünya’daki bütün insanları öl­dürmeye yeterlidir.

■     Elektron ne büyüklükte­dir?

Orta büyüklükte bir ka­vun Güneş’in yanında ne ise, bir elektron da kavunun ya­nında o kadardır.

■     Nefes neden kokar?

Sarmısak, soğan ve diğer

keskin kokulu yeyecekleri yi­yenlerin nefesleri kokar. Bu ko­ku mideden gelmemektedir. Çünkü yemek borusu zaman zaman açılır; sair zamânlarda sıkılmış bir diş macunu tüpü gi­bi sönüktür. Kuşküsuz bu ko­kunun nedeni, ağızda kak. n yi­yecek artıkları da değildir. Ko­kulu yiyeceklerdeki moleküller mide duvarından geçerek kana karışırlar. Böylece akciğerlere de ulaşan güçlü koku mole­külleri, nefesle birlikte çevreye yayılır.

0      İnsan Güneş’in yüzeyine yaklaşabilse neler görür?

Binlerce kilometre uzağa fırlayan alevler, dev qaz ırmak­tan \\e Güneş yüzeyinin alçalıp yükseldiğini gözleyebilir. Bu yükseliş ve alçalışlar 100 Km kadar olup, saatteki hızı 1800 km ye ulaşır. Bu kabarma ve çekilmelere Güneş’in nabız at­ması denir ve her beş dakika­da bir tekrarlanmaktadır. Çe­şitli maddelerin veya bunların bileşimlerinin titreşimi değişik olduğundan, ayrıntılı inceleme­lerle Güneş’in hangi maddeler­den oluştuğunu anlamak mümkündür.

■     Sivrisineğin duyargaları, bir santigrat derecesinin binde biri kadar sıcaklık değişmeleri­ni algılayabilecek kadar duyarlıdırlar.

■     Mezgit balığı (Merluccius mermuccius), her yıl altı milyon yumurta bırakır. Bunlardan an­cak bir düzine kadarı olgunlu­ğa ulaşır. Eğer hepsi yaşasay­dı, Dünya denizlerini birkaç yıl içinde tıka basa doldururlardı.

 

 

■     Karıncalar yuvaya dönüş yollarını nasıl bulurlar?

Karıncaların beyinlerinde, Güneş’in durumuna bakarak yerlerini ve sonra yuvayı bul­malarını sağlayan düzen var­dır. Ayrıca, diğer karıncaların bıraktıkları kimyasal madde iz­leri yardımıyla da yuvalarına ulaşırlar. Son zamanlarda Af­rika’da yaşayan kokar karınca­ların, orman tabanındaki izdü­şümleri değişmeyen ağaç tepe­lerinin durumlarından yararla­narak da yuvalarına dönebil­dikleri anlaşılmıştır.

■     Dünya’da, sayısı en çok olan hayvan hangisidir?

İpliksilerden (Nemetod) olan deniz kurdunuri sayısı, 4×1025 olarak tahmin edilmektedir.

■ Kambur balina (Megaptera novaeangliae) kışı tropiklerde geçirir ve altı ay İle dünyanın en uzun süre oruç tutan

 

 

■      Ekin çekirgeleri (Acrlda bl- colar), ürünlere zarar veren bö­cekler listesinde İlk sıradadır. Son zamanlarda bulunan ve çekirge yağı ile beslenen bir tek hücreli çoğaltılarak, sebze ve tahıllar üzerine serpilmektedir. Bu yolla çekirge vücuduna gi­ren tek hücreli, yağlan yiyerek, çekirgenin enerji deposunu tü­ketmektedir. Tek Hücreli, İnsan ve bitkiler için zararlı değildir; fakat sayısı tek bir çekirgede dört milyona varan tek hücre­li parazit sporları hareketsiz kalmaktadır. Bundan sonra çe­kirgeler toplanıp ezilmekte ve elde edilen sporlar başka çekir­ge sürülerinin zararlarını önle­mekte kullanılmaktadır.

 

I ■ Balıkçıl, Leylek gibi kuşlar ! neden zaman zaman tek ayak üzerinde dururlar?

 

Bunlar ırmakların ve gölle­rin çamurlu kıyılarında bulu­nan küçük balıklar, kerevit, ka­rides ve yılanlarla beslenirler. Yiyecek aramak İçin zamanla­rının büyük bir kısmını serin su­larda gezinerek geçirirler. Ke­mikli bacaklarında yalıtkan ta­baka olmadığından çok ısı kay­bederler. Bu kaybı en aza indir­mek için ayaklarından birini ve sonra diğerlerini karın tüyleri arasında ısıtırlar.

m Dev solucan, Avustural- ya’nın ormanlarında yaşar ve boyu üç metreye ulaşır.

■     Ak kuyruklu soreks (Pac-

i    hura etrusca), mevcut memeli- j lerln en küçüğüdür. Ağırlığı üç | gramdır ve kalbi saniyede 16 kez atar.


 

■     Pişirilen veya yanan İsta­koz neden kırmızılaşır?

Yanan derinin kımızılaş- ması, yüzeydeki kıcal damarla­rın genişleyip daha çok kanın geçmesine olanak vermesinden dir. İnsanların heyecanlanınca kızarmaları aynı sebebe daya­nır. İstakoz, karides ve diğer kabuklulann kızarmaları ısınan kabuklarındaki pigmentlerin (renk maddeleri)değişmesinden dir. Bu pigment,menekşe renkli “astaksantln” dir. Hayvanlar suda haşlanınca, astaksantin ayrışır ve ‘astasin’e’ dönüşür ve böylece renk kırmızı olur.

■     Güney – Batı Afrika Na­mibya bölgesi çöllerinde yaşa­yan karacık böcekleri (Teneb- rionidae), susuzluklarını gider­mek için bir kum tepesinin do­ruğuna çıkar, arkalarını deniz­den gelen sise döner ve vücut­larını öne doğru eğerler. Böy­lece arka kısımda su olarak yo­ğunlaşan damla, ağırlığının et­kisiyle böceklerin ağızlarına

doğru İlerlerler. Çöllerde susuz­luklarını bu kadar güç gideren karacıklar İçin, bu durum can­lı kalabilmenin tek yoludur.

■     Voltaj İle AmperaJ arasıda­ki fark nedir?

Çok sayıda elektron bulu­nan yerden, az sayıda olan ye­re doğru bir akım olur. Bu elek­triktir. Voltaj bu İki yer elek­tronları arasındaki farklılıktır. AmperaJ, akan elektron sayısı­nın ölçüsüdür. Eğer telin ; bir noktasında bir saniye İçinde 6242×1015 elektron ge­çiyorsa, buna bir amper denir. Elektrik akımlarının voltajı dü­şük, fakat amperajı yüksek ola­bilir. Bunun tersi de söz konu­sudur. İkisi de çok yüksek olur­sa, yıldırım gibi etki yapar. Bu yıldırımlardan kimileri 100 mil­yon volt ve 160.000 amperdir.

■      Sinek sokan mantarı (Amanlta muscarla), şapkası­nın üzeri beyaz beneklerle be­zenmiş, turuncumsu kırmızı renktedir. Gövdesi beyaz olan ormanların bu son derece ze­hirli mantarı, GABA denilen kimyasal bir haberciye benzer etkileri olan maddeler içerir. Bunlar insan vücuduna uygun biçim ve miktarda verildiklerin­de, ağrı ileten sinirlere engel oluşurlar. Yapılan araştırmalar cüzzam, şizofreni ve ameliyat sonrası ağrıların tedavilerinde kullanılabileceğini göstermek­tedir.  —

■     Pseudomonas syrlngae ad­lı bakteri bitkiler üzerine Ser- pildiğlnde donmamalarını sağ­lar. aynı bakterinin genleri de­ğiştirilip, karlı yamaçlara serpil- diğinde buzlanmayı hızlandırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir