- Badem yaprağını döken meyve türleri içerisinde erken çiçek açması nedeniyle ilkbahar geç donlarından en fazla etkilenen meyve türleri arasında yer almaktadır
- Bahçe tesis edilecek bölgede ilkbahar geç donlarının ne zaman oldukları etüt edilmelidir.
- Bademin odun dalları kışın -25, -30°C’ ye kadar dayanmaktadır. Aynı zamanda çiçek tomurcuklarının soğuğa dayanımları dönemlere göre farklılık göstermektedir.
- Badem meyvelerinin olgunlaşması gerekli toplam sıcaklığın büyüme mevsimi boyunca yeterli olmaması durumunda meyvelerin gelişmesi ve olgunlaşması yeterli olmamaktadır.
- Çiçeklerin açtığı havaların yağışlı ve sisli olması arı faaliyetini sınırlar. Ayrıca düşük sıcaklıklar döllenme de çim borusunun gelişimine engel olacağı için döllenme tam gerçekleşmez.
- Bademin kış soğuklama ihtiyacı 300-400 saat civarında olmaktadır. Ancak bazı yörelerde kasım ve aralık aylarında bu süreyi tamamlayıp ocak ayı ortalarında çiçeklenmeye başlayabilirler.
- Bademler; geçirgen, kumlu, alüvyal, derin toprakları sevmekle birlikte kireçli, kuru ve kır olarak tabir edilen topraklarda da yetiştirilebilmektedir.
- Bademler % 25-30 kireç içeren topraklarda bile yetişebilmektedir.
- Badem kurulacak bahçelerde taban suyunun yüksek olmaması gerekir.
- Taban suyu yüksek seviyelerde olan yerlerde köklerde yetersiz oksijen nedeniyle (asfeksi) ölümler olmaktadır.
- Badem çeşitlerinin çoğu kendine uyuşmaz olup bahçede yeterli miktarda dölleyici çeşit bulundurulmasında yarar vardır.
- Bademlerde ağaçlar kuvvetli gelişir ve yarı yayvan taç oluşturur.
- Tam verime yatmış ağaçlarda verim budaması yapılır.
- Bademde meyve dallarının ömrü 5 yıl kadardır. Lider dal çevresinde 3 ana dal bulundurulmalı, bu dalların gövdeden çıkış yönleri farklı açılarda olmalı ve aralarında mesafe bulunmalıdır.
- Aşırı güneşlenmenin olduğu yerlerde değişik doruk dallı terbiye sistemi uygulanmalıdır.
- Bademlerde şeftaliler gibi sert budama yapılmaz.
- Budamada meyve vermeyen dallar, 4-5 yaşında mayıs buketleri taşıyan dallar kesilerek ağaç yeni sürgün vermesi için teşvik edilir.
- Hastalık ve Zararlılar; Kök kanseri, bademlerde en önemli hastalık olup, hem fidanın hem de bahçe tesisi edilecek yerle hastalık etmeninin bulunmamasına özen gösterilmelidir.
- Diğer önemli hastalıklar, yaprak kıvırcıklığı, yaprak delen hastalığıdır. Zararlılar ise : Badem iç kurdu, Kapnodis, Yaprak bitleridir.
Badem Yetiştiriciliği
08
Şub