Beden dilinin ne kadar önemli olduğunu artık herkes biliyor. Ancak ellerin size neyi anlattığını biliyor musunuz?
hmet Şerif İzgören, Dikkat Vücudunuz Konuşuyor adlı kitabında tüm ayrıntılarıyla elleri anlatıyor.
1.HAVAYI HASSAS BİR ŞEKİLDE KAVRAMA:
Öğretmen eliyle ya anlattığı konuya hassasiyet kazandırmaya çalışır ya da konuştuğu konuyla ilgili olarak gücünü göstermeye çalışır.Bazen zihnindeki bir sorunun cevabını bulamadığında ancak çok yakın olduğunda bu arayışı parmaklarının arasında havayı tutar gibi gösterir.
2. HAVAYI GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE KAVRAMA:
Öğretmen güçlü kavrama jestini bir konudaki kararlılığını göstermek için kullanır. Sıkılmış yumrukla yapılan bir konuşma öğrencinin dikkatini çeker ve heyecanlandırır.
3.İKİ ELİN MAKAS GİBİ KİŞİDEN YANA DOĞRU AÇILMASI:
Bu çok şiddetli bir reddediş ifadesidir. Öğretmen bu hareketiyle sınıftakilerle arasına düşmanca bir set çektiğini gösterir. Yâda teklif edilen şeyleri kesinlikle kabul etmediğini ifade eder.
4.ELİN YUMRUK OLARAK KULLANILMASI:
Yumruk insanı koruyan doğal bir silahtır. Yumruk ile sadece yüzüne ve karnına vurulmaz. Yumruk tehdit edici bir biçimde sallanabilir. Masaya dayanabilir ve hiç değilse yumuşak bir hareketle havada tutulabilir. Yumruğu masaya vurmak kabalık, duygulara ve egemen olamamanın bir işaretidir. Ellerle yapılan en saldırgan jest budur. Sıkılmış bir yumrukla havayı döven kişi savunduğu fikre karşı çıkıldığı takdirde mücadeleyi nereye götüreceği konusunda şüphe bırakmaz!!!
5.PARMAĞIN HAVAYA KALKMASI:
Elin sıkılarak işaret parmağının havaya kalkması ya da karşıda ki kişiyi göstermesi öğrencilerde direnç ve rahatsızlık oluşturur. Tehdit ve otorite ifade eden bir harekettir. Bu rahatsızlık öğrencide karşı koymak söylenenin tersini yapmak isteği doğurur ve öğretmene karşı hınç duyulmasına neden olur.
İşaret parmağını uzatıp öğrenciyi suçlarken diğer üç parmağın kendimizi gösterdiğini unutmamamız gerekir. Bu görüntü karşımızdakini suçladığımız konuda kendi sorumluluk payımızı düşünmemiz açısından önem taşır.
Öğrenciyi suçladığımız pek çok konuda yetersiz eğitim sebebiyle sorumluluk altında olma ihtimalimiz çok yüksektir.
6.AVUÇ İÇİNİN YUKARI BAKMASI:
Bu durumda son derece yumuşak bir şekilde öğrenciden kendi fikrine katılmasını istiyor demektir.
Bir fikri, bir öneriyi, bir izlenimi veya bir daveti açık el jestiyle yapan öğretmenin davranışı karşı görüşlere ve tekliflere de hazır olduğunu gösterir