Bitlis’in En Görkemli Yerleri
Dünyanın İKİNCİ, Türkiye’nin EN BÜYÜK krater gölü
– Bitlis’te yü ksekliğ i 3050 m etre olan N em rut Volkanik Dağı üzerinde Türkiye’nin en b ü yü k krater gölü bulunm aktad ır. Bu göl, aynı zam anda dünyanın ikinci b ü yü k krater gölüdür. En derin noktası 155 m etredir.
Türkiye’nin ikinci büyük dağı
– Bitlis’in doğusundaki Süphan Dağı 4058 m etre ile Türkiye’nin ikinci b ü yü k dağıdır.
Türkiye’nin EN YÜKSEK ormanlık alan seviyesi
– Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nde en fazla orm anı olan illerden birisidir. Nemrut Krater Gölü etrafında koru halinde meşeler, yabanî meyve ağaçları, titre k kavak ve huş ağaçları bulunmaktad ır. Krater içindeki orm an 2900 m etreye kadar çıkar. Bu seviye Tür iye’deki en yüksek ormanlık alan seviyesidir.
Dünya’nın EN BÜYÜK tarihî Müslüman Mezarlığı
– Dünyanın en büyük tarihî Müslüman Mezarlığı olarak bilinen A hlat Selçuklu M ezarlığı Bitlis’in A hlat ilçe-sindedir.
Büryan: Büryan, Bitlislilerin “hevur” dedikleri tekeden yapılır. Genellikle büryan mevsimi yaz ve sonbaharın başlarıdır. Rivayet edilir ki, Sultan Dördüncü Murad Han Revan seferine giderken, Bitlis’e yakın bir yerde bir sürü ile çobana rastlar ve yemek olarak ikram edecek bir şeyi olup olmadığını sorar. Çoban da et ve sütten başka bir şeyinin olm adığını, kabul ettikleri takdirde kendilerine et ikram edebileceğini söyler. Hemen bir teke keser, temizledikten sonra bolca tuzlar. Daha sonra toprağı eşeleyerek derince bir çukur açar. Topladığı dalları çukurun içine atarak yakmaya başlar. Dalların tamamı yanıp, ateş kor halini alınca çukurun içine içi su dolu büyükçe bir kap bırakır. Daha sonra, tuzladığı bu hayvanı suya değm eyecek şekilde çukurun içine sarkıtır. Havaalmam ası için üzerini kapatır. Piştikten sonra padişaha ikram eder. Yemeği çok beğenen padişahın: “Büryan gibi pişmiş.” demesi üzerine o günden sonra bu yemeğin adına büryan denilmiştir.
Ahlat Bastonu: Bitlis’in el sanatlarında öne çıkan eserlerinden biri. Dünyaca ünlü Ahlat bastonlarında, sağlam olması ve iyi cila tutm ası sebebiyle ceviz ağacı tercih edilir. Bastonun baş kısmında ise ekseriyetle koç ve manda boynuzu kullanılır. Koç boynuzu sedef görüntüsü verdiğinden daha çok tercih edilmektedir.