DALEIM/ Niels Gustaf

DALEIM/ Niels Gustaf

1 869-1 937 İsveçli Mühendis Birçok buluşu yanında özellikle gündüz kendiliğin den sönen ve hava kararınca ken­diliğinden yanan deniz feneri buluşuyla ünmüdür.

Gesiken eğitimi nedeniyle ancak 27 yaşında makina mühendisi oluyor, bilgisini artırmak ve araştırma yapmak için Zürih’e gidiyor­du. Dalen’in asıl merakı bir çiutçi olan babasının tarlada ve bahçe­de karşılaştığı güçlükmeri giderecek makineleri yapmaktı.

İsviçre’deki çalışmaları sırasında, sıcak hava ile çalışan türbin­lerde, kompresörlerde ve hava pompalarında çeşitli iyileştirmeler yapıyordu. O zamanlar gemicilik oldukça ihtiyaçları ucuza karşıla­yacak düzeye henüz getirilememişti. Deniz fenerlerinde odun, kö­mür gazyağı yakarak işaret verme dönemi çoktan geçmiş, artık ase­tilen lambaları kullanılır olmuştu. Fakat fenerlere sürekli asetilen sağlamak ve her zaman bir fenerci bulundurmak, dolayısıyla onun­da ihtiyaçlarını sürekli karşılamak, çözüm bekleyen problemlerdir. Önce, taşınması bile çok tehlikeli olan asetilen problemini çö­lmüş asetileni “Aga” dediği binlerce gözenekli bir maddeye on mosferlik basınç altında emdirmeye zorlayınca, Aga’nın bulun- ğu çelik kaba hacminin on katı kadar asetilen sığdırabileceğini tıyordu. Böylece taşıma sırasındaki sarsıntıların patlama yol aç- ı da önlenmiş oluyordu.

İkinci problem fenercinin ihtiyaçlarını karşılamak veya fenerci- yakıp söndürme görevini üslenecek bir düzen bulmaktı. Bu amaçla n, bir lamba içine dört demir çubuk yerleştiriyordu. Bunlar- ıçtekı ikisi siyah, dıştaki ikisi de parlak renklerdeydi. Siyah renkli

demir ışığı daha fazla emdiğinden genleşmesi farklıydı. Gündüz si­yah çubuklar daha çok genleşerek asetilen kapağını kapıyor ve ge­ce de daha çok büzülerek açıyor ve böylece kılavuz alev feneri yakıyordu.

Bu buluşu gemicilikte ve limanların güvenle yönetilmesinde çok yarırlı olduğu için Dalen’e “gemicilerin koruyucu” ad veriliyordu. “Aga” maddesi ile doldurduğu ve taşınırken asetilen patlamalarını “Agamassan” adını verdiği tanklarla önlediği halde, laboratuvarın- daki bir patlamada gözlerini yitiriyor, fakat bu durumuna rağmen araştırmalarını sürdürüyordu. 1912 yılı Nobel Fizik Ödülü’nün iki adayından Tesla’nın ödülü geri çevirmesi üzerine, buluşları bugün bile kullanılan Dalen onurlandırılıyordu.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*