Diş Plağı Nedir?
Diş üzerinde yiyeceklere ve tükürüğe bağlı olarak oluşan şeffaf ve yapışkan tabakaya ‘diş plağı’ adı verilir. Diş üzerinde ve diş etlerinde biriken diş plakları düzenli olarak oluşmaya devam eder.
Diş Plağı Neden Temizlenmelidir?
Diş plakları zamanla çoğalarak ve birikerek ağız içerisinde asitlenmeye neden olur. Diş plakları düzenli olarak temizlenmezse ‘diş tartarı’ halini alabilir. Plaklar; tartar, çürük, diş eti hastalıkları gibi pek çok diş probleminin temel sebebidir.
Diş Plağı Nasıl Temizlenir?
Her 6 ayda 1 diş hekimi kontrolüne gidilerek dişlerde oluşan plaklar temizlenir. Plak temizleme işlemi ağrısız ve zararsız olarak kısa süre içerisinde halledilir.
Diş Plağı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Düzenli olarak diş fırçalamak, dişleri doğru bir şekilde fırçalamak ve diş ipi kullanmak dişlerde atık oluşumu engellenebilir. Diş yapısına uygun beslenmek ve dişleri düzenli olarak fırçalamak sonrasında diş hekimine kontrole gitmek diş plağı oluşumunu en aza indirir.
Tartar ve Plak Arasındaki Fark Nedir?
Dişlerde oluşan plakların mineralize olarak sarı veya kahverengi bir birikintiye dönüşmesine tartar adı verilir. Diş tartarı plaklara göre daha belirgin olur ve temizlenmesi de daha zordur. Bu nedenle plakların düzenli temizlenmesi diş sağlığı bakımından önemlidir.
-Plak oluşumu fırçalama ve bakım ile azaltılır.
-Diş plakları düzenli diş hekimi kontrolü ile temizlenir.
-Diş hekimi ziyaretlerinin 6 ayda 1 yapılması gerekir.
-Plakların tartara dönüşmesini engellemek önemlidir.
-Tartar oluşumu yaş ilerledikçe artar.