DİZİYE BAŞLARKEN

Bu sayrınızdan başlayarak sizlere, “Çağlarboyu Bilim ve Teknik Adamları” adlı yeni bir yazı dizisi sunuyoruz.

Bugünkü uygarlık düzeyine ulaşmamızı sağlayan kişilerin, yaşantıları incelendiğinde hemen hepsinin az rastlanır özellikleri oldukları görülür. Konularını incelemelerindeki kararlılık, iyimserlik, sorunlara yaklaşımları ve pek çok şeyin daha iyi yapılabileceğine olan inançları gibi. Düşünme, hayal gücü ve daha iyisi olabilir inancı icatların temelini mi oluşturmaktadır? Mucitlerin çoğu, para kazanmak isteği ile buluş yapmamışlardır. Onlar için önemli olan, bir şeyi başarmak, daha İyi yapmak ya da yapabilmek zevkidir. Mucidin en büyük özelliği ise, kendini alışılagelmişten uzak tutabilmesidir.

Uygarlık düzeyimizi borçlu olduğumuz kişilerin görüş, düşünce ve buluşları, dizi boyunca tarih sıra-
sıyla verilmiştir. Belli bir konu üzerinde çalışandan söz edilirken geçmişe ve geleceğe yapılan atıflar, o konudaki gelişmelerin izlenmesini kolaylaştırma amacına yöneliktir. Kimin ne yaptığını tarihsel gelişim içinde aktarmanın genç kuşağa yararı, içlerinden kimilerinin önceki görüş ve düşünceleri geliştirecekleri, hatta daha uygunlarını bulacakları ümididir.

Bilim ve Teknoloji dünyasındaki buluşların çoğu, daha öncekilerin hataları, eksikleri ya da kuram düzeyinde bırakıp, geliştiremedikleri üzerinde yapılan çalışmalardır.

Toplumlar İcat etmek, yeni araç, gereç, alet ve düzenler bulmak zorundadırlar; çünkü yaşamı kolaylaştıran, çevredeki gelişmelere uyum sağlayan ve geçmişteki hataları düzelten yeni düşünceler olmadıkça toplumların ömürleri kısalmaktadır. Bu güçlüğü yenmenin en doğru ve kesin yolu genç kuşağın yetişmesinde, önceki kuşaklarla biraraya getirilmesinin ve İşbirliği yapmasının sağlanmasıdır. Bu amaçla sürdüreceğimiz dizimizden, özellikle genç kuşağın yararlanacağını umuyoruz.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*