EDEBÎ TÜRLER
Gazavatname: padişahın, vezirlerin veya ünlü komutanlar rını anlatan şiir veya nesir türü.
Hamamname: hamam eğlencelerini ve yıkanan güzeleri ar Hiciv, hicviye: insanların yanlış davranışlarım, eksiklerini y anlatan şiir veya nesir türü.
Hezliyat: ciddî bir şiirin alaysı, şakalı anlatıma çevrilmiş biç Hilye: Hz. Muhammed’in (ve Dört Halife’nin) dış görünüşü nışlarını, niteliklerini anlatan şiir veya nesir türü (Hakanî’nir Hilye’si en tanınmış olanıdır).
Kırk hadis: Hz. Muhammed’in hadislerinden 40 tanesinin ] veren eser.
Menakıpname: velilerin hayatı çevresinde oluşmuş menkı rametleri anlatan eser.
Mersiye: ölen bir devlet veya din büyüğünün yiğitliğini, cöı ölümünden duyulan acıyı anlatmak için yazılan şiir (Bakî’ni: Mersiyesi» bu türün en başarılı örneğidir).
Mevlit: Hz. Muhammed’in doğumundan ölümüne kadar g< lann anlatıldığı şiir (Süleyman Çelebi’ninMevlid’i [Vesiletü’n-ünlüdür).
Münşeat: sanatlı resmî yazıların ve mektupların derlendiği Sakiname: sakiye sesleniş biçiminde yazılan; sakiyi, şarabı lenceyi öven şiir.
Seyahatname: gezilip görülen yerlerin anlatıldığı düzyazı ya Çelebi’nin Seyahatname’si).
Siyer: Hz. Muhammed’in yaşamının ve erdemlerinin anlatıl tür (ünlü tarihî kişilerin, din ve devlet ulularının hayat hik destansı öykü biçiminde anlatıldığı türe de aynı ad verilir). Surname: şehzadelerin sünnet, hanım sultanların doğum v< törenlerini anlatan şiir ve düzyazı türü (Seyyid Vehbî [öl. 172 me’siyle tanınmıştır).
Şehrengiz: bir şehrin özelliklerinin, o şehirdeki güzellerin şiir türü (Mesihî, Zatî, Taşlıcalı Yahya, Lamiî, vd. şehrengiz t eserler vermiştir).
Tarih düşürme: önemli bir olayın tarihini belirtmek için ebe na göre bir mısra veya beyit yazma.
Tezkire: divan şairlerinin hayat hikâyelerini anlatan, şiirleı nekler veren eser.