Genel

EVRİMİN PALEONTOLOJİ K KANITLARI

EVRİMİN PALEONTOLOJİ K KANITLARI

35 milyon DM. harcayarak dünyanın en modern denizaltı si-mülatörünü (gerçek koşulları yapay olarak sağlayan gereç) gerçekleştiren Almanlar, uluslararası açık deniz tekniklerinden kopmamaya çalışıyorlar.
UAIIA

DERİNLERE

DOĞRU
Heide SKUDELNY
Dalgıçlar 1971 yılında 50 m. yi geçen derinlikleri zorladıkları sıralarda Alman dalgıçlar, kıs avlarında Helgoland Test Merkezi kapalı olduğundan, çalışmalar için yurt dışına gitmek zorunda kalıyorlardı.

1982 Aralık ayından sonra, dalgıçlar, küçük bakım ve onarım denizaltılar! yalnızca, dünyanın en modern denizaltı simülatörünün bulunduğu Hamburg kentine gönderilecekler. GUSI adı verilen bu simülatörde, dalgıçlı deneyler 600 m., alet ekipman deneyleri ise 2.200 m. derinliğe eşdeğer koşullarda gerçekleştirilebiliyor. Sistemin ana öğesini, silindir biçiminde, 12.50 m. uzunlu* ğunda, 3.50 m. yüksekliğinde ve 40 mm. lik çelikten yapılmış olan çalışma bölgesi oluşturuvor. Bu bölme “Mermaid” türünden, 9 m. uzunluğunda ve 3 m. yüksekliğindeki küçük denizaltıları alabilecek büyüklükte tasarlanmış. Ayrıca, petrol sondeyj platformlarının borularının, birleşme ve dallanma bölümleri gibi parçaların sığabildiği bu bölme, dalgıçların açık deniz koşullarında bakım ve onarım becerilerini kazanmak ve geliştirmek için çalışabildikleri ideal bir yer niteliği taşıyor. Büyük parçaların ve test aletlerinin içeriye alınabilmesi için, özel bir ray sistemi geliştirilmiş, dalgıçların girişi 3. katta bulunuvor. Buradan diğer bölmelere dar geçitlerle ulaşıla-biliniyor. Bölmelerde ayrıca, küçük lombozlara yer verilmiş. Oturma ya da yaşama bölümü, 430 m. uzunluğunda ve konfor olarak herhangi bir özellik taşımayan bir tüp. Yatakların bıılunduöu bu yerde, malzeme ikmali için düşünülmüş 20 cm. yüksekliğinde bir de bağlantı bulunuyor. Basınç kamarasının çalışma ilkesi, sualtı çalışmalarında kullanılan gemilerde bulunanların aynı. Dalgıçlar burada, vücutlarının planlanan dalma derinliklerine uyum gösterebilmesi amacıyla, büyük derinlikler için 1 haftaya varan süre boyunca kalmak zorundalar. 200 bar basınçla (1 bar = 10* N/m3) doldurulmuş 90 gaz tüpü ve bilgisayar
kontrollü bir ayar düzeneği, basıncın yavaşça yükselmesini ve bu basınçlardaki havanın bileşimini sağlıyor. Ancak, bı1 işlemler tamamlandıktan sonra dalgıçlar, elbiselerini giyerek çalışmaya başlıyaöiliyorlar.

Denizdeki gerçek çalışmalarda, bir çan yardımıyla sualtına indirilenlere oranla, “GUSI” deki dalgıçlar biraz daha şanslılar. Çünkü, istenen bölmeye merdivenlerden rahatça inerek ulaşma olanakları var. Bunun dışında, GUSI’ye kenetlenmiş biçimde duran bir dalma çanıyla dalış, her zaman mümkün.

Büyük çalışma bölümünde, açık deniz için düşünülebilen tüm koşullar gerçekleştirilebiliyor. Deniz suyunun depolandığı tanktaki suyun sıcaklığı 0 ile 32°C arasında istenildiği biçimde ayarlanabiliyor. Ayrıca, suyun tuzluluk ve kirlilik ya da bulanıklılık oranları da değiştirilebilen parametreler arasındadır. Karmaşık bir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir