Gebe ve Emzikli Dönemde Kadının Beslenmesi
Gebelikte beslenme hem anneyi hem de bebeği etkiler.Gebe bir kadın fazla enerjiye ihtiyaç duyduğundan, yüksek besin değerli gıdalar tüket- melidir.Az gıda ile beslenen kadınların bebekleri normalin altında bir kiloyla doğarlar. Bu bebekler büyümek için çok besine ihtiyaç duyarlar ve yine bu bebekler çok çabuk hastalanırlar.
Gebelikte alınması gereken besinler:
Protein:. Gebe kadın günde yarım kg süt içmelidir. Eğer bitkisel gıdalar tüketiyorsa, bitkisel proteinleri farklı gıdalardan almalıdır.
Demir: Gebe ve çok doğum yapmış olan kadınlarda demir eksikliği anemisi çok sık görülür. Bu nedenle gebelikte 4,5-5 aylık olduktan sonra doktor kontrolünde demir takviyesi almalıdır.
Kalsiyum: Eğer günde yarım kg süt alıyorsa Ca takviyesine gerek kalmaz.Ama bizde süt içmek pek yaygın olmadığından 4,5-5 aydan sonra Ca tuzlan alınmalıdır.Bu tuzlar bebeğe faydasının yanı sıra, annenin diş ve kemiklerini de korur.
Vitamin: Eğer dengeli besleniyorsa ayrı bir vitamin takviyesine gerek yoktur.Fakat takviye gerekirse gebeliğin ikinci yarısında günde 300-900 mg kadar takviye edilir.
Flor: Bebeğin dişlerinin çürümeye karşı dayanıklı olması için gebenin içme suyuna ekleyip yada direkt verilir.Fakat siyah çayda yoğun olarak flor bulunur.
29
GEBE KADINA ÖNEMLİ TAVSİYELER
* Sağlınızı bozmayacak ama kilo alınabilecek şekilde yiyin. Mutlaka et , süt, sebze, meyve bulundurun. * Her gün 3 su bardağı her öğün arası yada öğünlerde az yağlı yada yağsız süt için. * Gaz yapıcı yiyecekler yemeyin. * Su başta olmak üzere sıvı gıdalar tüketin. * Gebelikte tuzada ihtiyaç olacağından yemeklerinizde tat vermek için sadece tuz kullanın. * Çay ,kahve, kola gibi içecekleri en fazla 2-3 bardak olacak şekilde tüketmeliyiz. * Alkollü içeceklerden bebek ve kendi sağlınız için uzak durun.
ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI
* Dünyada en besleyici süt anne sütüdür. * Zararlı mikroorganizma bulaşma riski azdır. * Bebeğin psikolojisi için önemlidir. * Alerji riski azdır. * İlk süt hastalıklara karşı korur.
SÜT ÇOCUĞUNUN BESLENMESİ
* Yemekler,kaliteli sebze ve meyveden hazırlanmalı. * Yiyecekler, püre yada posası çıkarılarak bebeğe verilmeli. * 12 aylık olana kadar şeker veya tuz verilmemeli. * Gıdalar herhangi bir mikroorganizma tehlikesi olacağından oda sıcaklığında bekletilmemeli. * Isıya hassas olan besin maddeleri kaybolacağından gıdalar fazla pişirilmemeli.
* AMA HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ TÜM BUNLARA BAŞLAMADAN ÖNCE ELLER MUTLAKA YIKANMALIDIR……
BEBEK SÜTTEN NASIL KESİLİR?
EMZİRMEDEN KESİLDİ PEKİ YA SONRA
* Çocuğun yiyeceklerini tamamen bitirmesi için zorlamayın, * 1 yaşından sonra sofrada pişen her yemekten yiyebilir, * Sabah,öğle,akşam öğünleri yeterlidir; ama ek olarak ikindide hafif örn: kahvaltı türü yiyecekler verilebilir. * Bu öğünler arası kesinlikle ek bişeyler yiyip içmesine izin vermeyin, * Bebeğin yemeğinin sıcaklığına b’akmak için kaşığı önce kendi ağzınıza, sonrada bebeğin ağzına vermeyin. Çünkü bebeğin dişleri yeni çıkmaktadır. Eğer böyle yaparsanız bakteri bulaşması olacağından çıkan dişler çürür. Bunu bileğinizle yapabilirsiniz.