wiki

GUSÜL

Yıkanma. İslâm dininin emirlerine uygun olarak vücudun tamamının yıkanması. Boy abdesti de denir. Âkil ve bâliğ olan kadın ve erkeğin cinsî münasebetten sonra, rüyada veya uyanık iken meni denilen sıvının gelmesi ile, kadın ve kızların âdet ve lohusalıklarının bitiminde İslâm dininin emrettiği şekilde, vücudunun tamamını yıkamalarına gusül
abdesti denir. Kur’an-ı kerim’de Allahü teâlâ güsul (boy abdesti) ile ilgili olarak buyuruyor ki: “Eğer cünüpiseniz, gusül abdesti alınız.” (Maide sûresi 6 . ayet).Peygamber efendimiz ise; “Kirlenince, çabuk gusül abdesti alın! Çünkü Kiramen Kâtibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir ”.

“Gusül abdesti almağa kalkan bir kimseye,üzerindeki kıl adedince (yani pek çok demektir) sevab verilir. O kadar günahı af olur. Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan herşeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ, meleklere, bu kuluma bakınız. Gece üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, cenabetlikten gusül ediyor. Şahit olunuz ki, bu kulumun günahlarını af ve mağfiret eyledim buyurur”.

“Resim, köpek ve cünüp kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez.” buyurdu

Cünüp olan her kadının ve erkeğin, hayızdan ve nifastan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda
o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır.

Hanefi mezhebine göre guslün farzı üçtür:

1- Ağzın içinde, ıslanmadık bir yer kalmamak üzere yıkamak.2 -Burnu yıkamak, 3- Bedenin her yerini yıkamaktır.

Deriye hamur, mum, sakız, katı yağ, balık pulu, çiğnenmiş ekmek, tırnaktaki su geçirmez boyaların altını yıkamak
muhakkak gerekmektedir.

Sünnet üzere gusül abdesti almak için, önce temiz olsalar dahi, iki el ve avret yeri yıkanır. Sonra bedende necaset (pislik) varsa, yıkanıp temizlenir. Sonra tam bir abdest alınıp, yüzü yıkarken niyyet edilir. Bütün beden sıra ile baş, sağ omuz ve sol omuza üçer defa su dökülürek yıkanır. Birinci dökmede vücudu ovmalıdır. Gusülde ve abdestte lüzumundan fazla su kullanmak uygun olmayıp, israfdır. îsraf ise haramdır. Gusül abdesti, kimsenin olmadığı yerde, tenhada alınmalıdır. Zira edep yerlerini başkalarına göstermek harâmdır.

Dört yerde gusül abdesti almak sünnettir: Cuma namazı, Ramazan ve Kurban bayram namazları için ve Arefe gününde, Arafat dağında gusül abdesti almaktır. Cünüp, hayız ve nifas halinde iken, namaz kılınmaz, camiye girilmez, Kur’ân-ı Kerim tutulmaz ve okunmaz, Ka’be-i Muazzama tavaf edilmez.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir