HÂMİLELİK ŞİKÂYETLERİ

HÂMİLELİK ŞİKÂYETLERİ

hamilelik-sikayetleri
BULANTI Hâmile kadınların ekserisi, bilhassa ilk aylarda, bulantı ve kusmadan şikâyet ederler. Bu durum, “kokulardan rahatsız olma” neticesinde ortaya çıktığından ciddi bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Halk arasında buna “aşerme” adı verilir. Hâmile
kadınlar yemek kokularından rahatsız olurlar; mutfağa girmek istemezler.
D İK K A T : Aşerme olayı genellikle hâmileliğin 8-16 haftaları arasında görülür-, sonra yavaş yavaş kendiliğinden kaybolur.
Aşerme ile birlikte tükrük salgısında da artış görülür. Her iki rahatsızlık da geçici olup doktor müdahalesine gerek yoktur. Hâmileliğin son haftalarında görülen bulantı ve kusmalar normal kabul edilemeyeceğinden mutlaka bir hazım bozukluğunun veya bir
zehirlenmenin işareti sayılmalı; vakit geçirmeden doktora gidilmelidir.
İŞTAH

Hâmile kadınlar, genellikle baharatlı, ekşili, unlu yiyeceklere aşırı bir arzu duyarlar. Halk arasında, “hâmile kadının canı ne isterse yemelidir; yoksa yiyemediği şey çocuğun vücudunda bir iz bırakır” şeklinde yanlış bir inanış vardır. Halbuki, unlu, baharatlı, ekşili yiyecekler mide yanmalarına, kabızlığa ve gazlara sebep olurlar. Bu sebeple, anne adayı hazmı zor yiyeceklerden kaçmali; onların yerine hazmı kolay, az yağlı sebze yemeklerine ve taze meyveye ağırlık vermelidir.
Yine halk arasında, “hâmile kadın iki can taşıdığından iki kişilik yemelidir” gibi yanlış bir inanış daha vardır. Tıka basa yeme
nin rahimdeki cenine bir faydası olmadığı gibi, anneyi de rahatsız etmekten başka bir işe yaramaz.
D İK K A T : Kabızlık veya gazdan şikâyeti olan hâmile kadınlar,
söktürücü (müshil) ilaçlar almamalı; bunun yerine evde kolayca
hazırlayabileceği erik, incir gibi kabızlık önleyici kompostolar ye
melidir.
SIK İDRARA ÇIKMA

Bilhassa hâmileliğin son aylarında, bebeğin ağırlaşmasından dolayı, rahim sidik torbası üzerine bir basınç yapmakta; bu da sık idrara çıkma şeklinde tezahür etmektedir. Bu hal ciddi bir rahatsızlık olmayıp hâmileliğin normal belirtilerindendir.
BACAKLARDA VARİS

Hâmilelik müddetince çalışmak zorunda kalan, bilhassa ayakta dikilerek çalışan, kadınlarda bacak toplar damarlarında genişlemeler (varisler) görülmektedir.
Bacak altlarına yastık koyup dinlenerek, kısa yürüyüşlere çıkarak ve varis çorabı giyerek bu durumun önüne geçmek mümkündür.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*