Sağlık Bilgisi

HAMİLELİKTE HEMOROlD,NEFES DARLIĞI VE KÜÇÜK AKINTILAR

HEMOROlDhamilelikte-hemoroldnefes-darligi-ve-kucuk-akintilar

Kabızlıkla birlikte ortaya çıkan bu rahatsızlık, kalın barsak çıkışında memebaşı büyüklüğünde bir şişlikle kendisini belli eder.
Buna “basur memesi” adı verilir. Basur memesi dışarıda olduğu gibi, içeride de olabilmektedir. Büyük abdeste çıkıldığında veya
sert bir yere oturulduğunda çok rahatsız eder. Bazan kanadığı da olur.
Kabızlık yapan yiyeceklerden, baharatlı yemeklerden kaçınarak hemoroidin önüne geçmek mümkündür. Buna rağmen iyileşme görülmez ise, bir doktora gitmekten başka çare yoktur.

NEFES DARLIĞI

Bu rahatsızlık daha çok şişman kadınlarda görülür. Son aylarda, bebeğin gelişmesi ile birlikte büyüme gösteren koruyucu torba karın üst bölgesine basınç yaparak yukarı doğru itmektedir. Bu da haliyle solunum güçlüklerine ve kalp rahatsızlıklarına sebep olmaktadır.
Anne adayı, doğuma yakın aylarda yorucu işlerden uzak durmalıdır. Bunu söylerken, “sırtüstü uzanıp yatmalıdır” demek istemiyoruz. Hafif ve yorucu olmayan ev işlerini yapmaktan, kısa yürüyüşlere çıkmaktan geri durmamalıdır.

KÜÇÜK AKINTILAR

Hamileliğin ilk yarısında, yâni beşinci aya kadar rahimde hafif kanamalar görülebilir. Bunda telaş edecek bir durum yoktur. Ancak beşinci aydan sonra görülen kanamalar için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Hele bu kanamalar ağrılı olur ise, mutlaka bir doktora görünmelidir.
D İK K A T : Hâmileliğin ikinci yarısında idrara çıkıldığı zaman idrar yollarında yanma hissedilir, idrarın rengi de değişir ise; bu ciddi bir rahatsızlığın işaretidir. Aynı zamanda mide bulantısı, baş dönmesi, beyin arka bölümünde ağrı ve göz kararması da var ise; mutlaka doktora gidilmelidir. Bu belirtiler, “hâmilelik toksemisi” dediğimiz ciddi bir hastalığın işaretleridir.

ANNE NÎÇİN SÜTTEN KESİLİR?

Sütten kesilmenin birkaç sebebi vardır. Bunların önde gelenlerini sıralayalım:
Bebek Emmez İse: Yeni doğan bebeğin emmeyişi, ya rahimde yeterince gelişmediğinden ya da erken doğmasındandır. Her iki
durumda da bebek zayıftır. Dudak kasları memeden süt emecek güçte değildir. Bebek aç olduğu halde ememez. Anne gerçek sebebi bilmediğinden telaşa kapılır ve üzülür. Eğer günlerce bebeğin emmesini bekleyecek olursa maalesef sütü kesilir.
Ne Yapmalı?
* Bebeği zayıf veya erken doğan anneler, daha ilk günden emmediğini gördükleri takdirde ya elle ya da eczaneden satın alacakları vakumlu bir “süt çeker” le memelerindeki sütü temiz bir kaba boşaltmah; bunu kaşık veya deliği geniş açılmış bir biberonla bebeğe vermelidirler.
* Bebeği emmeye alıştırmak için yavaş yavaş biberon memesinin deliğini küçültmeli; yani deliği gittikçe küçülen başlıklar takmalıdır.
DİKKAT : Bebek “pamukçuk” veya benzeri bir ağız içi yarasından rahatsız ise; yine meme ememeyecek; rahatsızlığın uzun sürmesi halinde anne sütten kesilecektir. Bu durumda ağız yarası tedavi ettirilmeli; iyileşinceye kadar yine elle veya süt çekerle meme boşaltılmalı ve kaşıkla verilmelidir.
Sütünüz Az İse: Bebeğiniz, muntazaman emzirdiğiniz halde, kilo almıyor; memeden sonra ağlamaya devam ediyor ise büyük ihtimalle sütünüz az geliyor demektir. Sütün az gelişi, beslenme yetersizliğinden kaynaklandığı gibi; ruhsal durumunuzla da yakmdan ilgilidir. Sağlığınız yerinde, beslenmeniz de normal ise; ailede ruhsal gerginliğe sebep olan bir geçimsizlik söz konusudur.
Ne Yapmalı?
* Anne beslenmesine dikkat etmeli, mümkün mertebe ruhsal gerginliklerden uzak durmalıdır.
* Sütü az bile olsa, bebeğini emzirmeye devam etmeli; geriye kalan eksikliği sulandırılmış inek sütü ile tamamlamalıdır. İnek sütü, deliği küçük bir biberonla verilmeli ki, bebek rahat emişinden dolayı biberonu tercih etmesin.
* Bebeğin memeden vaz geçmemesi için en iyi usûl, iki emzirmeden sonra bir biberonla takviye yapmaktır.
Doğum dan Hem en Sonra Süt Gelmezse
Normal şartlar altında, doğumun hemen arkasından memelere süt gelmekte; ancak bazı durumlarda sütün gelişi 3-5 gün hatta iki hafta gecikebilmektedir.
Doğumdan hemen sonra sütü gelmeyen anneler telaşa ve hele üzüntüye hiç kapılmamalı; sütü varmış gibi bebeğini emzirmeye devam etmelidir. Ancak bu arada, gayet tabii ki bebeğin gerekli gıdayı alabilmesi için, deliği küçük açılmış bir biberonla beslenmelidir. Çoğu anneler, “sütüm olmadığı halde, bebeğimi emzirmeye devam etmemin ne faydası var” diye soracaklardır. Açıklayalım; Memedeki süt torbacıklarına sütün gelişi hormonlar tarafından başlatılmakta ve devam ettirilmektedir. Hormon salgılayan bezler, meme uçlarındaki sinirlere bağlı olduklarından bu sinirler tarafından uyarılmayı beklerler. Bu uyarı haberi ise, ancak bebe% ğin meme uçlarını emmesi ile doğar. Bebek uzun zaman meme emmediği takdirde, hormon salgılayan bezler hiçbir uyarıcı haber alamayacaklarından hormon satılamayacaklardır. Hormon salgısı olmadan meme içindeki süt torbacıkları süt imâl edemezler.
İşte, ilk günlerde sütü olmadığı halde, anneye bebeğini emzirmeye devam etmesini söylememizin sebebi budıır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir