HONDA VFRI200F – KAWASAKI CONCOURS 14 – SUZUKI HAYABUSA

HONDA VFRI200F – KAWASAKI CONCOURS 14 – SUZUKI HAYABUSA

honda-vfri200f-kawasaki-concours-14-suzuki-hayabusa

Güçlü V4 motor artık Honda’nın tüm VFR modellerinde kendini gösteriyor. Ürün gamının en genç modeli VFRI200F’de 1237 cc, 76 derece bir motor görev yapıyor. Honda’nın motokros modeli CRF450R’de gördüğümüz 4 su- paplı silindirler ve verimli ateşleme VFR’ye de aktarılmış. Ayrıca Honda’da bir ilk olan elektronik gaz kontrollü, sürücü ve motor arasındaki irtibatın artıkmekanik değil elektronik olarak sağlanacağını ortaya koyuyor. Motorun silindirleri eşsiz tasarımlarıyla fark yaratıyorlar. Arka kısımda yer alan silindirler krank milinin merkezinde yer alıyor. Böylelikle arkada yer alan silindirler daha kompakt bir yapıya kavuşmuşlar. Yapılan tüm değişiklikler motorun küçük kardeşi VFRÖOO’den daha kompakt bir yapıya kavuşmasını sağlamış. VFR’nin motorunu Hayabusa ve Con
cours’un dört silindirli motorlarıyla kıyasladığımızda onlardan farklı olduğunu vurgulamalıyız. Hayabusa’nın motoru 1340, Concours’un motoru ise 1352 cc. Aslında VFR’de 1237 cc’lik bir motor var ama V4 motor onu diğer modellerden farklı kılıyor. Motorun konumu da özellikle titreşimin olmaması adına dengeli görünüyor. Tüm motosikletlerin son güç değerlerine baktığımızda ise VFRI200F 144 beygir gücünde ve 81 lb-ft tork üretiyor. Yani güç değeri Kawasaki ile Suzuki’nin tam ortasında. Hayabusa 166.6 beygir gücünde, Concours 14 ise 134.7 beygir. VFR’nin tork dağılımı ise düzenli gözüküyor. Düşük ve yüksek devirlerde başarılı. Mesela 6000-10000 devir dolaylarında motosikletin çekiş gücü iyiden iyiye artıyor. VFRI200F’nin motor gücü takdire şayan ama tabii ki Hayabusa’dan aşağıda seyrediyor.

1

ŞANZIMAN

Honda’nın yeni çift kavramalı otomatik şanzımanı VFRI200F’de hayat buluyor. Ama bizim test ettiğimiz modelde şanzıman standart 6 vitesten oluşuyordu. Standart 6 vitesli şanzıman kusursuz vites geçişleriyle gözümüze girdi. Aslında şanzıman konusunda diğer modeller de çok başarılı. Genelde spor motosikletlerin çoğu kolay vites değişimleri olan kusursuz şanzımanlara sahip olurlar. Çünkü hızlı ivmelenme için vites değişimleri hızlı ve kesintisiz olmalıdır. Açıkçası VFRI200F ile vites değiştirmek eğlenceli. Vitesler arasında çok büyük boşluklar yok, bu da ivmelenme konusunda sıkıntı yaratmıyor.

FRENLER

Mart sayımızda yaptığımız karşılaştırmadan da hatırlanacağı üzere Hayabu- sa’nın fren tertibatında elektronik destek sıfır. Bağlantılı frenler veya ABS fren sistemi yok. Ama tüm bunlara rağmen Hayabusa’nın frenlemesinin iyi olduğunu biliyoruz. Hayabusa ve Concours 14 önde 310 mm dört piston kaliperli çift disk kullanıyor. Arkada ise Hayabusa Tokico kaliper kullanırken Kawasaki ise Nis- sin kaliperlerini tercih etmiş. Ama her iki modelin de arkada tek disk düzeneği olduğunu ekleyelim. Honda VFRI200F’nin fren tertibatına göz atacak olursak önde Nissin marka 6 piston kaliperli 320 mm çift disk arkada ise çift piston kaliperli tek disk şeklinde oluşturulduğunu görüyoruz. Honda ve Kawasaki’de Hayabusa’dan farklı olarak ABS fren sistemi ve ön-arka fren bağlantısı bulunuyor. Açıkçası fren performansı açısından Kawasaki’yi tebrik etmek gerekir. Çünkü diğer iki modelden çok ağır olmasına rağmen Concours I4’ün başarılı bir iş çıkardığını söylemeliyiz.

KONTROL

Honda dönüşlerde yatma konusunda çok zorlanıyor. Ölçülerinin büyük olması bunda büyük etken. Alüminyum şasi ve tek taraflı sallanan maşa Showa marka çatal ve amortisörle ilişkilendirilmiş. Süspansiyonların önyükleme, damper ve sekme ayarının olması motosikleti hızlı ve konforlu kullanmak için işe yarıyor. Ayrıca şasi sürücüsüne verdiği tepkilerle konforlu bir yolculuk yapmaya yardımcı oluyor. Motosikleti yatırırken sorun yaşanabiliyor fakat dönüşlerde çok sıkıntı çekilmiyor. Bunun nedeni ise motosikletin dingil aralığının uzun olması. Hiç kuşku yok ki şasi motosikletin en iyi noktası. Şasi oldukça dengeli. Honda VFRI200Fyi ne kadar sert kullanırsanız kullanın şasi üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Hayabusa ile kıyasladığımızda VFR’ye binmek ve onu yüksek hızda kullanmak çok kolay görünüyor. Biz böyle söyleyince en hızlı motorun VFR olduğunu düşünmeyin. Hayabusa zirvede ama lastikleri, frenleri ve şasisiyle VFRI200F sürücünün daha kolay kullanımı için tasarlanmış. Tabii bunlara ek olarak VFR’nin minimal ve kompakt yapısının da etkisi var. Diğer yandan Hayabusa çok büyük bir motosiklet olmasına rağmen çevikliği ve sürüş esnasındaki kabiliyetleriyle şaşırtıyor. Kawasaki ise özellikle yoğun trafikte ekstra ağırlığını sürücüsüne hissettiriyor.

1 2

SÜRÜŞ POZİSYONU1

Honda’nın selesi konforlu. Sele sert değil. Gidon düşük konumlandırılmış olmasına rağmen sürücünün ulaşması çok zor olmuyor. Sürücü mahalli biraz dar ama ona rağmen konforundan bir şey kaybetmemiş. Ayrıca sportif özellikler de göze çarpıyor. Düşük gidon ve yüksek pedallar sürücünün öne doğru uzanarak agresif bir sürüş pozisyonu almasını sağlıyor. Hayabusa’nın selesi için güzel şeyler söylemek o kadar kolay değil. Belki şehir içinde rahatsız edici olmayabilir ama uzun yollarda sele konforundan kaybediyor. Concours 14 ise dikey sürüş pozisyonuyla dikkati çekiyor. Yüksek konumlandırılmış gidon ve geniş sele yumuşak bir yapıya sahip. Açıkçası genel hatları itibarıyla Kawasaki Concours 14 bizlere Honda’nın Gold Wing modelini andırdı.

TOURING ÖZELLİKLERİ

VFR’nin touring özellikleri olduğunu yazımızın başında belirtmiştik. Uzun yolculuklar için önemli olan rüzgar camının ayarlanamaması büyük eksiklik.
Ama sürücüyü rüzgarın olumsuz etkilerinden ön çamurluk ve geniş gösterge ekranı koruyor. Açıkçası Conco- urs’un rüzgar camı da bizleri etkilemeyi başaramadı. Özellikle uzun boylu sürücüler için rüzgar camı kısa. Suzuki ise kısa rüzgar camına rağmen iyi bir koruma sağlayarak şaşırtmayı başardı. Özellikle 2010 Concours bir önceki modeline göre touring özellikleri açısından gelişme göstermiş. Isıtmalı elcikler standart olarak kullanıcıya sunuluyor. Yine özellikle yan çantalar geniş iç hacimleriyle uzun yollarda ihtiyacınız olan birçok şeyi yanınızda götürmenize yardımcı oluyor. Hayabusa’da ise arka bölümde bir çanta yer alıyor.

YAKIT TÜKETİMİ

Hayabusa 20 litre yakıtla 310 km gidebiliyor. VFRI200F 18.5 litre yakıtla 280 km yol yapabiliyor. Kawasaki Concours’un yakıt deposu ise 22 litre kapasiteli ve en az yakıtı da o harcıyor. Onunla tam depo 400 km yol yapılabilir.

DİZAYN

VFR’nin her bir detayında Honda’nın geleneksel çizgilerini görmek mümkün. Firmanın ana rengi olan kırmızı VFR modelinde de kendini gösteriyor. Hayabusa’nın stili sürekli tartışmalıdır ama genel hatlarındaki kavisler ve agresif görünümü onun ikonik bir stile kavuşmasını sağlamış. Kawasaki ise keskin çizgilere sahip ve spor touring segmentine baktığımızda stil olarak bir benzeri yok.

2 3

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*