İlim Terazisi
ilmin insanlık tarihinde ters piramit şeklinde bir ilerleme içerisinde olduğunu savunanlar hataya düşmektedirler. Bu fikri savunanlar ilmin sadece görünen teknoloji ile olan ilişkisini dikkate almaktadırlar. Oysa görünen teknoloji birbiriyle alakalı farklı şubelerden sadece biridir. Teknolojiyle alakalı olarak, bilimin özelikle iletişimi arttıran yüzü gibi farklı branşları bugün zirvede olabilir. Ancak bu, ilim ağacının bütün dallarının yeşerdiği manasına gelmez.nsanlık tarihinde ilim nasıl bir yol izlemiştir? Ters piramit şeklinde, geçmişten günümüze ilim sürekli bir gelişme içerisinde mi olmuştur? Yoksa ilmin farklı dönemlerde medeniyet kurucularına göre şekillenen özel bir gelişme şekli mi vardır?
Bu sayımızda kapak konumuzu hazırlayan İsmail İshak GÜR, öğrenilen bilgilerin muhtevasına bakıldığında günümüz insanlarının tarihte yaşayan medeniyetlere haksızlık ettiklerini savunuyor. Bugünün ilim terazisinde yanlış bir anlayışın hakim olduğunu savunan yazarımız, meselelerin birbirine karıştırıldığını düşünüyor.
Haber aktarımının ilim olamayacağını anlatan yazarımız, ikisinin farklı şeyler olduğu söyleyerek, bu noktada verdiği bir misalle dikkatimizi çekiyor. Magazin ağırlıklı, geniş ölçüde reklama dayanan bilgi kaynaklarını, geçmiş günlerde yaşayan bohçacı kadınlara benzeten yazarımız, haber aktarımının gerçek ilim olamayacağını anlatıyor. “Magazine çıkan günlük her türlü haber aktarımına” karşı gerçek manada “Bilgi Ağacından İlim Çıkartan” âlimleri sıralayan yazarımız, bugünden geçmişe ilim terazisini doğru kurmaya çalışıyor.
Yine bu ay “Iş Hayatı” bölümünde, iş hayatındaki yozlaşmaları anlatan Yakup Kocaman, çözümde referans noktası olarak ahilik teşkilatını gösteriyor. Günümüz soysal meselelerinin çözümü üzerine ahilik müessesesindeki uygulamalardan bahseden yazarımız, ahilikteki ahlâki erdemin kaynağına da ışık tutuyor.
Tarihte yaşayan insanların ilmini ve onların âlimliklerini sorgulayan, sorgularken de insanın ev- rilmesi gibi bir saplantı içerisinde bilimin de sürekli evrim geçirdiğini düşünenler, ilim terazisini elbette yanlış yerde tutmaktan mesul olacaklardır.
Bir sonraki sayımızda ilim terazisini doğru kurmaya çalışan yazarlarımızla sîzlere ulaşmak ümidiyle.