Kedi Hastalıkları
Kedilerin yakalanabileceği pek çok farklı hastalık bulunur. Bu nedenle hastalık önlemleri mutlaka önceden alınmalıdır.
Kedilerin aşıları düzenli olarak yaptırılmalı ve aşıları takip edilmelidir. Karma aşıları kedileri genel hastalıklardan korumayı sağlar. Ancak bu koruma %100 değildir, bu nedenle de kediler zaman zaman hastalanabilir.
Gençlik Hastalığı
Gençlik hastalığı adı verilen feline panleukopenia hastalığı halsizlik, kusma ve ishal gibi belirtiler gösterir. Son derece ciddi bir hastalık olan gençlik hastalığı yavru kedilerde ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde mutlaka veterinere gidilmelidir.
Nezle
Kedilerin toplu olarak etkileşimde bulunduğu ortamlarda daha fazla görülen bir hastalıktır. Kedi nezlesi FVR virüsü ile bulaşır. Belirtileri arasında; öksürme, burun akıntısı, ateş görülebilir. Tedavisi için veteriner hekim ile görüşülmeli ve ilaç kullanılmalıdır.
Feline Leukemia
Kedi lösemisi adı da verilen bu hastalık kedilerin yakalanabileceği ölümcül hastalıklardan biridir. Aynı zamanda son derece bulaşıcı bir hastalık türüdür. Bu nedenle aşıları mutlaka yapılmalıdır.
Mide Hastalıkları
Kedilerin mide hastalıkları yaşamalarına; virüsler, fazla tüy yutma ve yiyecekler neden olabilir. Bu rahatsızlıklar zamanla gastrit ve reflü oluşumuna neden olabilir. Düzenli olarak yemeklerden sonra kusma gözleniyorsa veteriner ile görüşülerek tedavi edilmelidir.
İdrar Yolu Hastalıkları
Genellikle erkek kedilerde görülen idrar yolu enfeksiyonu hastalığı; idrarını yapmada zorlanma, idrarını yapamama, idrar kaçırma, idrarda kötü koku ve idrarda kan görülmesi belirtileri ile anlaşılır. Tedavisi için antibiyotik ile uzun süreli bakım uygulanır.
FIP(Feline İnfectionus Peritonitis)
Kedilerin karnında şişme olarak kendini gösteren bu hastalık son derece ciddi ve bulaşıcıdır. Karın şişmesinin yanı sıra nezle, iştahsızlık ve düzensiz solunum gibi belirtileri de vardır. Belirtiler gözlenirse mutlaka veteriner ile görüşülmelidir.
Böbrek Hastalıkları
Hızlı tedavi gerektiren kedi hastalıkları arasında böbrek ile ilgili hastalıklar yer alır. Çünkü böbrek hastalıkları kolay bir şekilde kronikleşir ve böbrek yetmezliğine kadar gider. Kusma, halsizlik, idrara çıkamama gibi belirtileri bulunur. Düzenli ilaç kullanımı ve diyet gerektirir.
Deri Hastalıkları
Kedi derisinde görülebilen mantar hastalıkları da son derece yaygındır. Belirtileri şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve tüylerde dökülme olarak kendini gösterir. Mutlaka veteriner tarafından tedavi edilmelidir.
Kedilerde yaygın olarak gözlenen bu hastalıkların dışında da oluşabilecek hastalık türleri vardır. Bu nedenle kedilerin düzenli olarak veterinere muayene olması en sağlıklısıdır. Megavet acil veteriner hizmetleri ile her zaman yanınızdadır.