Genel

Kellgren, Johan Henrik

Kellgren, Johan Henrik

(d. 1 Aralık 1751, Flçby – ö. 20 Nisan 1795, Stockholm, İsveç), İsveç Aydınlanmasının en önemli adı sayılan şair. İsveç’in “ulusal sağduyusu” olarak anılmıştır.
Genç yaşta Kral III. Gustaf’ın sarayına girdi. Bir süre özel sekreterliğini yaptığı kralın, 1786’da kurulan İsveç Akademisi’ne atadığı ilk üyelerden biri oldu. Erotik şiirlerden oluşan ilk yapıtlarını 1773’te yayımladı. Ama kendisine ün kazandıran
Kellogg, Frank B(illings) 154
yapıtı, Mina löjen (1778; Gülümsemem) adlı yergili şiir oldu. 1780’lerde Kellgren, Kral Gustafın önerdiği temalar üzerine manzum oyunlar yazdı. Yurtseverlik temasının ele alındığı ünlü Gustaf Vasa (1786) operasını da Gustaf ve besteci J.G. Nau-mann’la birlikte hazırladı. Ertesi yıl en
Kellgren, J.T. Sergel’ın bir portre çalışması, 1785
Svenska Portrattarkıvet, Stockholm
büyük şiiri sayılan Den Nya Skapelsen, eller inbillningensvarld’i (1790; Yeni Yaratılış ya da İmgelem Dünyası) yazdı.
Stockholmsposten dergisinde yayımlanan edebi polemikleriyle de ün kazanan Kellgren, toplumsal ve siyasal sorumluluk duygusunu işlediği yapıtlarında adaletsizliğe karşı mücadele etti.
Kellogg, Frank B(illings) (d. 22 Aralık 1856, Potsdam, New York – ö. 21 Aralık 1937, St. Paul, Minnesota, ABD), ABD dışişleri bakanı (1925-29). En önemli başarısı, ulusal politikanın bir aracı olarak savaşı yasaklamayı amaçlayan çok taraflı bir antlaşma niteliğindeki Kellogg-Briand Paktı’ nın(*) imzalanmasını sağlamak olmuştur.
Frank B. Kellogg
Library of Congress, Washington, D C
Bu başarısından dolayı 1929 Nobel Barış Ödülü’nü almıştır.
Antitröst yasasıyla ilgili davalarda ABD yönetimini temsil eden bir avukat olarak ün kazandı. 1917-23 arasında Senato üyeliğine seçildi. 1923-25 arasında Londra büyükelçiliği görevinde bulundu.
Calvin Coolidge’in (1927-29) başkanlığı sırasında dışişleri bakanı oldu. Genellikle Avrupa’yla ilgili sorunlarda içine kapanma siyasetinden yana olmakla birlikte, Cenevre’de deniz gücünü sınırlandırmayı amaçlayan uluslararası bir konferansın düzenlenmesine katkıda bulundu. 1927’de toplanan konferans başarısızlıkla sonuçlandı.
1928’de Fransız dışişleri bakanı Aristide Briand, ABD ile Fransa arasında savaşın bir ulusal politika aracı olarak kullanılmasını yasaklayan iki taraflı bir antlaşma imzalanması önerisinde bulundu. Kellogg yalnızca iki ülkeyi kapsayacak bir antlaşmadan
kaygı duyarak öneriyi yanıtlamayı aylarca geciktirdi. Sonunda, ABD’deki “savaşın yasaklanması akımı” yandaşlarının eylemlerinin de etkisiyle harekete geçerek, antlaşmanın yalnızca ABD ve Fransa’yı değil, aralarında bütün önemli devletlerin yer aldığı 62 ülkeyi kapsayacak biçimde genişletilerek imzalanmasını sağladı (1928).
Kellogg, 1930-35 arasında Milletlerarası Daimi Adalet Divam’nda (sonradan Uluslararası Adalet Divanı) görev aldı.
Kellogg-Briand Paktı, briand-kellogg pakti, briand-kellogg mîsaki ya da parîs pakti olarak da bilinir, ulusal politikanın bir aracı olarak savaşı yasaklamayı amaçlayan çok taraflı antlaşma (27 Ağustos 1928). I. Dünya Savaşı sonrasında, barışı koruma yolundaki girişimlerin en önemlilerinden biridir.
Fransa dışişleri bakanı Aristide Briand ABD’nin I. Dünya Savaşı’na katılmasının
10. yıldönümü dolayısıyla, Nisan 1927’de ABD halkına yönelik bir mesaj yayınladı. Bu mesajda her iki ülke arasında imzalanacak bir antlaşma ile saldırı savaşlarının yasaklanması isteği vurgulanmaktaydı. Amacı, Alman saldırganlığının olası bir dirilişine karşı ABD’yi bir savunma ittifakı sistemine sokmaktı. Briand, Haziran 1927’de de ABD dışişleri bakanı Frank B. Kellogg’a iki taraflı bir saldırmazlık paktı önerdi ve konuya ilişkin bir antlaşma tasarısı sundu. O dönemde, ABD ile Fransa arasında bir savaş çıkması olasılığı bulunmadığından, böylesi bir antlaşmanın Fransa’ya sağlayacağı tek yarar, bu sayede Avrupa’da kazanacağı saygınlık olacaktı.
Kellogg, Briand’nın önerisine, iki taraflı bir antlaşma yerine, öteki devletleri de kapsayacak çok taraflı bir antlaşmanın imzalanmasını öngören yeni bir öneride bulunarak karşılık verdi. Bu öneriyi, ABD ve Fransa’nın, konuya ilişkin karşılıklı notaları izledi. Sonunda Fransa çok taraflı bir antlaşmanın imzalanmasını kabul etti. Bu arada taraflar Almanya, Büyük Britanya, İtalya ve Japonya’ya da bir pakt oluşturulması için öneride bulundular. 27 Ağustos 1928’de Paris’te, ABD, Almanya, Belçika, Büyük Britanya ve dominyonları (Avustralya, Güney Afrika Birliği, Hindistan, Serbest İrlanda Devleti, Kanada, Yeni Zelanda), Çekoslovakya, Fransa, İtalya, Japonya ve Polonya arasında Kellogg-Briand Paktı adıyla anılan antlaşma imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti de 1384 sayılı ve 19 Ocak 1929 tarihli yasa ile bu pakta katıldı.
Kellogg-Briand Paktı’yla taraflar uluslararası anlaşmazlıkların çözümünde savaşa başvurmayı kınıyor ve savaşı ulusal politikanın aracı olarak kullanmayacaklarını açıkça ilan ediyorlardı. Pakt, Birleşmiş Milletler’in (BM) kuruluşundan önceki dönemde, banşı koruma yolundaki girişimlerin en önemlilerinden biriydi. Ama antlaşmanın çiğnenmesi durumunda başvurulacak yaptırımlar konusunda herhangi bir hüküm içermemesi ve yalnızca antlaşmayı imzalayan devletleri bağlaması nedeniyle fazla etkili olamadı. Bununla birlikte, İl. Dünya Savaşı’nın başlamasına değin, uluslararası ilişkilerde sık sık gönderme yapılan, güvenilir bir belge olma özelliğini korudu. II. Dünya Savaşı başladığında pakta üye ülkelerin sayısı 62’ye ulaşmıştı. Pakt, II. Dünya Savaşı’nın sonunda askeri mahkemelerin kuruluşunu düzenlemek üzere Londra’da toplanan konferansta, savaş suçları konusunda hukuki temel oluşturdu. Daha sonra, Nürnberg ve Tokyo askeri mahkemelerinin kuruluşunda da aynı ilkeler benimsendi.
Kellogg-Briand Paktı, taraf olmayan ülkeleri de bağlayan BM’nin kurulmasıyla etkisini tümüyle yitirdi.
Kellogg Company, ABD’de çeşitli tahıl lardan, süt karıştırılarak yenmek üzert üretilen kahvaltılık yiyeceği ilk kez piyasaya süren şirket. Ülkenin en büyük gıda maddesi üreticilerinden biri olan şirketin merkez: Michigan’ın Battle Creek kentindedir. 1900’de W. K. Kellogg ve kardeşi Dr John H. Kellogg tarafından Sanitas Fooc Company adıyla kuruldu. İki kardeşin işlenmiş tahıldan ürettikleri gevrekler Dr. Kel-logg’un yönetimindeki Battle Creek Sana-toryumu’ndaki hastalar arasında çok seviler bir kahvaltılık yiyecek oldu. W. K. Kellogg 1906’da kardeşinin hisselerini de satın aid ve Kellogg Toasted Com Flakes Company’ yi kurdu. Önceleri yalnızca mısır gevreği üreten şirket yenilikçi reklam tekniklerine başvurarak ve tahıllardan ürettiği kahvaltılık yiyeceklerin kalitesini daha da iyileştirerek hızla büyüdü. Mısır gevreği dışındaki tahıl kökenli kahvaltılık yiyecek üretimine geçtikten sonra bugünkü adını aldı (1922). 1969’da Salada Foods’un satın alınmasından sonra Kellogg Company’nin ürünleri arasına çay ve tatlılar da katıldı. Şirket 1970’te çorba, sos ve başka gıda maddeleri üreten Fearn Intemational’ı, 1976’da Mrs. Smith’s Pie Company’yi, 1977’de de sütlü olmayan donmuş gıda maddeleri üreticisi Pure Packed Foods’u satın aldı.
Kells bak. Ceanannus Mör

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir