Kleitomakhos, asıl adı hasdrubal

Kleitomakhos, asıl adı hasdrubal

(d. İÖ 187/186 -ö. İÖ. 110/109), Kartaca asıllı Yunanlı filozof. İÖ 127/126’dan başlayarak Atina’daki Yeni Akademia’nın başkanlığım yaptı. Bilgeliği, insan bilgisinin nesnelliği üzerine yargıda bulunmaktan kaçınmak olarak tanımladı. Yapıtlarında, öğrencisi olduğu Kameades’in görüşlerini savundu. Öteki filozofların tersine Kameades’in bilgi felsefesinde herhangi bir öğretiye bağlı olmadığını öne sürdü. Hiçbiri günümüze ulaşmamış 400 yapıtı arasında Onay Vermemek Üzerine, Akademia felsefesine giriş niteliğinde iki yapıt ve Kartaca’nın Romalılarca ele geçirilmesi üzerine yurttaşlarına gönderdiği bir teselli mektubu bulunur.
Klem, Bili, asıl adı william joseph klem, asıl soyadı klimm (d. 22 Şubat 1874, Baches-ter, New York – ö. 16 Eylül 1951, Coral Gables, Florida, ABD), beyzbol hakemi. Bütün zamanların en iyi hakemi sayılır.
Çeşitli atış ve vuruşları gösteren el ve kol işaretlerini beyzbol oyununa sokan kişi olarak kabul edilir.
1896’da Kanada Ligi’ndeki Hamilton (Ontario) takımının yakalayıcısıydı (catcher). Kolu sakatlandıktan sonra bir yandan Mai-ne’deki Augusta’da inşaat işleri yaptı, bir yandan da yarı profesyonel olarak beyzbol oynadı. Daha sonra Connecticut Eyalet Ligi
(1902), New York Eyalet Ligi (1903) ve Amerikan Ligi’nde (1904) hakemlik yaptı. 1905’ten başlayarak Ulusal Lig Karşılaşmalarında görev aldı. Dünya Serileri Karşılaşmalarında 18 kez hakemlik yaparak bir rekor kırdı. 1941’de hakemlikten ayrıldı. 1953’te Beyzbol Ünlüler Evi’ne seçildi.
Klemens (İskenderiyeli azîz) bak. Clemens (İSKENDERİYELİ AZİZ)
Klemm, Gustav Friedrich (d. 12 Kasım 1802, Chemnitz [bugün Karl-Marx Stadt, ADC], Saksonya – ö. 25-26 Ağustos 1867, Dresden, Almanya), kültür kavramını geliştiren Alman antropolog. Uzun yıllar Dres-den’deki kraliyet kütüphanesinin müdürü olarak çalışmıştır. Kültürel antropolojinin kurucusu sayılan İngiliz antropolog Sir Edward Burnett Tylor’ı etkilediği söylenir.
Kültürel evrimi vahşilik, evcilleşme ve özgürlük olarak üç aşamaya ayırdı. İnsanlığı etkin ve etkin olmayan ırklara bölerek halkların zihniyet ve mizaç açısından farklılık gösterdiğini savundu. Allgemeine Kulturgeschichte der Menschheit (1843-52, 10 cilt; insanlığın Genel Kültürel Tarihi) adlı yapıtında toplumsal örgütlenme, teknoloji ve inançlar bakımından insanlık tarihini ele aldı. Allgemeine Kulturwissenschaft’ta ise (1854-55, 2 cilt; Genel Kültür Bilimi) kültürün maddi temellerini inceledi.
Klemperer, Otto (d. 14 Mayıs 1885, Breslau [bugün Wroclaw, Polonya], Almanya – ö. 6 Temmuz 1973, Zürich, İsviçre), döneminin önde gelen Alman orkestra şeflerinden.
Frankfurt ve Berlin’de öğrenim gördü. Gustav Mahler’in önerisiyle 1907’de Prag’ daki Alman Ulusal Tiyatrosu’nun orkestra şefliğine getirildi. 1910-27 arasında Hamburg, Barmen, Strassburg, Köln ve Wiesba-den’de opera orkestralarının şefliğini yaptı. 1927’de Berlin Kroll Operası’nın müdürü oldu ve buranın repertuarım Paul Hindemith, Ernst Krenek ve İgor Stravinski’nin yapıtlarıyla genişletti. Los Angeles Filarmoni Orkestrası’m (1933-39) ve Budapeşte Opera Orkestrası’nı (1947-50) yönetti. Sonraki yıllarda özellikle Beethoven ve Mahler’in senfonilerini yorumlayışıyla tanındı. Besteleri arasında koro yapıtları ve şarkılar yer alır.
Klemperer, Wolfgang B(enjamin) (d. 18
Ocak 1893, Dresden, Almanya – ö. 26 Mart 1965, Los Angeles, ABD), planörcülüğün öncülerinden olan Alman asıllı ABD’li bilim adamı. Ayrıca kinematik, optik, aerodinamik, meteoroloji ve astrofizik alanlarındaki çalışmalarıyla tanınır.
Planörle ilk uçuşunu 1911’de gerçekleştiren Klemperer, 1913’te Almanya’nın ilk planör pilotu oldu, 1915’te de motorlu uçak pilotu brövesini aldı. 1917-18 yıllarında Avusturya Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak görev yaptı. 1921’de Orville Wright’in 10 yıllık planörle uçuş rekorunu kırdı. 1920’de Dresden Teknoloji Enstitüsü’nden makine mühendisi olarak mezun oldu ve Aachen’ deki Aeronotik Enstitüsü’nde, fizikçi ve aerodinamikçi Theodore Karman’ın yanında öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1922’de Zeppelin uçak fabrikalarına araştırma mühendisi olarak girdi; 1924’te Ren-Vestfalya
Teknik Üniversitesi’ndeki doktora çalışmasını tamamladı ve ABD’deki Goodyear Zeppelin Çorporation’da araştırma yöneticisi oldu. İlk ulusal planör yarışmasına yer olarak New York’ta Elmira’yı seçti. 1931’de ABD uyruğuna geçti. 1936’da Douglas Aircraft Company’ye girdi ve ölünceye değin bu şirketin California’da Santa Moni-ca’daki füze ve uzay sistemleri bölümünde çalıştı. ABD ve Avrupa’da yürütülen uzay çalışmaları arasındaki işbirliğine önemli katkılarda bulunan Klemperer, 30 Mayıs 1965’teki Güneş tutulmasının havadan fo-toğraflanması çalışmalarında Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) karşılaştığı sorunların çözümlenmesine yardımcı oldu. Planör uçuşlarını ölümünden bir yıl öncesine değin sürdürdü.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*