Genel

Kock, Charles-Paul de

Kock, Charles-Paul de

(d. 21 Mayıs 1793, Passy – ö. 27 Nisan 1871, Paris, Fransa), Fransız yazar. Paris’teki yaşamı yansıtan pornografik romanlan o dönemde Avrupa’ da ilgiyle okunmuştur.
Devrim sırasında idam edilen Felemenkli bir bankerin oğluydu. 1808’de bir bankada çalışmaya başladı. Aynı yıl kendi parasıyla ilk kitabı L’Enfant de ma Femme’ı (Kanmın Çocuğu) yayımladı ve bankacılığı bıraktı. Toplu yapıtlan 1835-44 arasında yayımlandı. En başanlı yapıtlan arasında Georgette (1820), Gustave, ou le mauvais sujet (1821; Gustave ya da Kötü Adam), La Femme, le mari et l’amant (1829; Kan, Koca ve Sevgili), Moeurs parisiennes (1837; Paris Yaşamı) sayılabilir. Kock romanlannı aceleyle ve özensiz bir üslupla kaleme almıştır. Ama sağlam olay örgüleri, keskin gözlemleri, duygusal, kaba ama canlı anlatımlanyla bu romanlar geniş bir okur kitlesine sesle-nebilmiştir.
Kock’un La fille aux trois jupons adlı yapıtı Türkçede Üç Etekli Kız (1940) adıyla yayımlanmıştır.
Kocong, asıl adı Yi te vang(ö. 1907, Seul), son bağımsız Kore imparatoru.
Küçük yaşta tahta çıktı. Hükümdarlığının ilk yıllarında yönetime egemen olan babası Tevan-gun merkezî yönetimi güçlendirmek, orduyu modernleştirmek ve yabancılan yönetim görevlerinden uzaklaştırmak için çeşitli girişimlerde bulundu. Tevan-gun’un 1882’de kaçınlarak Çin’e götürülmesinin ardından, yönetimin denetimi, Kocong’un modernleşme çabalanna kesinlikle karşı çıkan kansı Kraliçe Min’in eline geçti. Min 1895’te Japonlar tarafından öldürüldü. Kocong bundan iki yıl sonra, ülkesini yabancı egemenliğinden kurtarmak ve Kore’nin Çin’den bağımsız bir ülke olduğunu göstermek amacıyla kendisini imparator ilan ederek ülkenin adını Tehan (Büyük Han) olarak değiştirdi. Ama 1904-05 Rus-Japon Savaşı sırasında Kore’yi işgal eden Japonla-nn baskısıyla, Japonya’nın ülkeyi askeri üs olarak kullanmasını ve hükümette Japon danışmanların yer almasını öngören bir antlaşmayı imzalamak zorunda kaldı. Savaştan sonra Kore’de protektora yönetimi kuran Japonlar, Kocong’un 1907’de oğlu lehine tahttan çekilmesinden üç yıl sonra Kore’yi resmen ilhak ettiler.
Koç, Latince aries, burçlar kuşağında Balık ile Boğa arasında yer alan takımyıldız. Açılımı (Yer’deki boylama karşılık gelen gökküre koordinatı) yaklaşık 3 saat, yükselimi (gök ekvatorundan açısal uzaklığı) 20° kuzeydir.
Koç’un hiç parlak yıldızı yoktur. Güneş’in yıllık görünür hareketi sırasında çizdiği eğrinin gök ekvatorunu kestiği ve gökküre
Koç, bir Dua Saatleri Kitabı’ndan alınmış resim, y. 1475; Pierporıt Morgan Kütüphanesi, New York kenti
Pierpont Morgan Library, New York, Glazier Collection
boylamı ile açılımının ölçülmesinde başlangıç noktası olarak alman bahar ılımı, Koç’ un ilk noktasıdır. Ne var ki, ılım noktalarının yalpalaması (presesyon) nedeniyle bu nokta artık Balık takımyıldızına kaymıştır. Ama Balık’ta da pek parlak yıldız olmadığından, gökyüzünde bahar ılımım temsil eden bir nokta bulunmamaktadır. Astrolojide, ilk burç olan Koç’un yaklaşık 21 Mart ile 19 Nisan arasındaki dönemi etkisi altında tuttuğuna inanılır. Burcun simgesi olan koç, Mısır tannsı Amon’la özdeşleştirilir; Yunan mitolojisinde de, sırtında Kral Athamas’ın oğlu Phriksos olduğu halde, Tesalya’dan Kolkhis’e uçan ve orada Tann Zeus’a kurban edilen, daha sonra Zeus tarafından takımyıldız olarak göğe yerleştirilen altın postlu koça ilişkin efsaneden kaynaklanır. Koç’un Kolkhis kralı Aietes’e armağan edilen altın postu ise daha sonra Argonotla-nn (“Argo” gemicileri) lideri İason tarafından geri getirilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir