Kongo
Ekvator Afrikası’nın batı kesiminde devlet. Kuzeyde Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kamerun, doğuda Zaire, güneybatıda Atlas okyanusu ve Cabinda (Angola), batıda Gabon’la sınırlı olan Kongo (eski Kongo-Brazzavil- le), 1960’a kadar Fransa’nın sömürgelerindenken, o tarihte bağımsızlığa kavuşmuştur.
YÜZEYŞEKİLLERİ, İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
Kongo, yüzeyşekilleri bakımından beş bölgeye ayrıla-
KONGO CUMHURİYETİ
GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü: 342 000 km ’. Başkenti ve en büyük kenti: Brazzaville (600 000 nüf.; 1991 tah.).
TOPLUM YAPISI. Nüfusu 1199 i lah.l): 2 346 000; nüfus yoğunluğu: Km”ve 6,9 kişi. Nüfus dağılımı
(1989) : Kentlerde % 51; kırsal kesimde % 49. Yıllık nüfus artış hızı (1990): % 3. Resmî dili: f raıısız- ca. Başlıca dinler: Geleneksel dinler, katolik, protestan.
EĞİTİM VE SAĞLIK. Okuma vazma oranı (1991): Yetişkin nüfusun % 57’si. Üniversite sayısı (1988): 1. t lastane yatak sayısı (1 c)88): 3 787. Hekim sayısı 11988ı: 500. Orlalama ömür (1991): Kadınlarda;—iî(ı; erkeklerde.—52. Bebek ölüm oram (1991): 1 000 canlı doğumda 110.
EKONOMİ. CISMH (1989): 2,05 milyar dolar; kişi başına ulusal gelir: 930 dolar. Etkin nüfus dağılımı (1981): I arımı— %75; ticaret, sanayi ve yönetim — % 25. Dış ticaret il989): Dışalım— 524 milyon dolar; dışsatım —912 milyon dolar. Ticaret yaptığı başlıca ülkeler: Fransa, ABD, İtalya, Hollanda. Para birimi: 1 C.TA frankı!–=T00 centi- me.
YÖNETİM. T ürü: Cumhuriyet. Yasamagiıcii: Ulusal Meclis. Yönelim1 bölümlenmesi: 9 bölge. ULAŞIM. Demiryolları (1986): Toplam 517 km. Karayolları Iİ985): toplam 11 000 km. Başlıca limanları: 2. Başlıca havaalanları: 1.
Y.ılmzc.ı önemli kentli Demiryolu verilmiştir |
En Yüksek NofcMter OI<,‘>k ………………… |
KONGO 57 |
I;
Başkentlerin altı çizilmiştir
Kırmızı
Brazzaville |
dikdörtgenlerle Kongo’nun “ başkenti 59Brazzaville’deki “ aylık sıcaklık ortalamaları, mavi dikdörtgenlerle de o aylık yağış ortalamaları , verilmiştir.
5 Brazzaville, t yağışlı-kurak tropikal iklim etkisindedir.
Çocukların % 90’ı zorunlu ve ücretsiz olan ilköğretimden yararlanmaktadır. Bölgesel sağlık merkezlerinin yanı sıra, Brazzaville’de ve Pointe-Noire’da büyük hastaneler vardır.
EKONOMİ
KONGO |
Tarımda etkin nüfusun yaklaşık üçte birinin çalışmasına karşın, toprakların ancak % 2’si tarıma elverişlidir. Çiftçilerin çoğu yerel tüketim için az miktarda manyok, çeşitli meyve (özellikle muz), vb. yetiştirir. Dışsatıma yönelik tarım ürünleri (şekerkamışı, yağ palmiyesi, kahve, kakao, vb.), büyük bölümü devletin olan tarım işletmelerinde yetiştirilir. Ülke topraklarının % 60’ını kaplayan ormanlardan elde edilen ürünler, 1970 yıllarının başlarına kadar dışsatımda başlıca yeri tutarken, petrol üretiminin gelişmesi sonucu ikinci plana düşmüştür. Petrol gelirleri, gelişme projelerini parasal yönden desteklemek, ülkenin fabrikaları için hammaddeler ve makineler satın almak ve gün geçtikçe büyüyen kentli nüfu- sun|besin maddeleri ve tüketim malları dışalımı için kullanılmıştır ve Kongo, Afrika’nın Büyük Sahra’nın güneyinde kalan kesimindeki ülkeler arasında sanayileşme oranı en yüksek ülkelerden biridir: Kereste ve besin sanayileri; kimyasal madde ve kâğıt fabrikaları; vb. Ama 1983’ten sonra dünya petrol fiyatlarındaki düşme ve dış borçların gün geçtikçe artması, hükümetleri kemerleri sıkma siyasetleri uygulamak zorunda bırakmıştır.
Ülkenin iklim ve yüzeyşekli koşullarının karayollarının yapımına ve korunmasına elverişli olmamasına karşılık, Kongo’nun gerek suyolları,gerek demiryolları/Orta Afrika’nın taşımacılık ağı için yaşamsal önem taşır: Suyolları Kongo’yu Orta Afrika Cumhuriyeti’ne, Zaire’ye ve Çad’a, demiryolları da başkent Brazzaville’i Pointe-Noire ve Gabon’a bağlar.
TARİH VE DEVLET YAPISI
Günümüzdeki Kongo topraklarının güney kesimi, XVI. yy’da en parlak dönemini yaşayan Kongo Krallığı’na bağlıydı. Kongo Krallığı, hükümdarlarından Moko- ko’nun Portekizlilerle ticaret antlaşmaları imzalamasından sonra, Portekizlilerin köle ticareti sonucunda XVII. yy’da yıkıldı. XIX. yy. sonlarında Pierre Savorgnan de Brazza (başkentin adı, onunkinden kaynaklanır)yönetiminde bir Fransız keşif heyeti, bölgenin Fransa’nın etki alanına girmesini sağladı. Günümüzdeki Kongo topraklarının önce bir bölümü (1883’te), daha sonra da tümü (1910’da) Fransız Ekvator Afrikası’na (FEA) katılarak bir sömürgeye dönüştürüldü. Merkezi Brazzaville olan Fransız Ekvator Afrikası sömürgesi, Kongo’nun yanı sıra, günümüzdeki Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Gabon topraklarını da içeriyordu.
1960’ta Kongo’nun bağımsızlığa kavuşmasının ve Fransız Ekvator Afrikası sömürgesinin ortadan kalkma
Kaliforniya akbabasının (C. californianus) doğadaki son örneği 1987’de yokolmuştur. O tarihten bu yana, yalnızca hayvanat bahçelerinde yaşamaktadır. |
çocuk, cinsel ve saldırgan isteklerine ceza olarak cinsel organlarının sakatlanacağı ya da sakatlanmış olduğu» duygusuna kapılır.
Bu tür kompleksler çözülmeden kalır ve erişkin yaşamda sürerlerse, kişinin aşk ilişkilerinde ve üretken olarak çalışmasında bozukluklara yol açabilirler.