Genel

Korkut Çelebi

korindon

Doğada yaygın biçimde bulunan alümin. Formülü Al203 olan doğal korindon (yapay olarak da elde edilir), genellikle açık mavi-gri, kahverengi ya da siyah renkli­dir. Sertliği 9, özgül ağırlığı 4,0-4,1 ‘dir. Tek eksenli olan billurları çifte kırılışlıdır. Özellikle aşındırıcılar ve parlatı­cılar yapımında kullanılır.

Korinthos

Yunanistan’da il. Korinthos kıstağı boyunca uzanan, merkezi Korinthos kenti olan Korinthos ilinin nüfusu 113 900’dür. Günümüzde bir ticaret ve ulaşım kenti olan merkezi Korinthos, Eskiçağ’da İ.Ö. VIII. yy’da Dorlar tarafından kurulmuş, kıstak yanındaki konu­mundan yararlanarak hızla gelişip, PeloponnesosSava- şı’nda İsparta’yla (İ.Ö. 431-İ.Ö. 404), Korinthos Sava­şanda (İ.Ö. 395-İ.Ö. 386) da Atina’yla ittifak yapmıştır. İ.Ö. 146’da Romalılardan sonra Bizanslılar, Haçlılar, Venedikliler ve Osmanlıların egemenliğinde kalmış, 1858’de ve 1928’de iki büyük depremde yıkılıp, eski yerinden 6 km kadar doğuda yeniden yapılmıştır.

Korinthos kıstağı

Yunanistan’ın orta kesimini Peloponnesos’a bağlayan dar kara dili. Genişliği 6,4-13 km arasında değişen Ko­rinthos kıstağında, Roma imparatoru Neron dönemin­den başlanarak (İ.Ö. 67) kanal açma çalışmaları yapıl­mış, günümüzdeki Korinthos kanalı, 1893’te tamamla­narak, Adriya denizini Pire limanına bağlamıştır (uzun­luğu 6 300 m, derinliği 8 m).

Korkmazgil, Haşan Hüseyin: Bk. haşan HÜSEYİN.

korku

Gerçek ya da düşsel bir tehlike karşısında ortaya çıkan, hoş olmayan, çoğunlukla şiddetli duygularla ve bir ka­çıp gizlenme isteğiyle ayırt edilen heyecan. Bunaltıyla ilgili olduğu genellikle kabul edilmekle birlikte, bu ilişki­nin nasıl olduğu konusunda görüş birliği bulunmayan korku, gerçek bir tehlikeyle oranlanamayacak bir çapta ortaya çıktığında “fobi” diye adlandırılır (Bk. FOBİ). Korkuya, kan akışı ile enerjiyi, kavga ya da kaçış için ge­rekli işlevlere uygun biçimde değiştiren sempatik sinir sisteminin etkinliği eşlik eder. Hayvanlarda beynin bazı alanlarının elektrikle uyarılması, kaçma tepkisine ne­den olur.

Korkunun insanda en çok görülen belirtileri, kalp çarpıntısı, nabız hızlanması, kas gerilmesi, huzursuz­luk, boğaz kuruması, soğuk terleme ve midede “kele­beklerin uçuşması” duygusudur. Bu belirtilerden nabız ve kalp atışları değişiklikleri gibi bazıları, başka heye­canlar yaşandığı zaman da ortaya çıkar. Öbürleriyse, bütünüyle korkuya özgü olmasalar da, daha niteleyici­dirler. Kas gerginliğinde, derinin duyarlılığında ve solu­num hızında artış gibi özellikler, epinefrin hormonuyla ilgilidir; buna karşılık, bütünüyle öfkeye özgü belirtiler, norep’mefrinin ek etkisine bağlıdır. Korku durumunda tavşanlarda daha çok epinefrin, aslanlardaysa daha çok norepinefrin salgılandığı gözlenmiştir.

Korku nedenlerinin çoğu öğrenilen şeyler olmakla birlikte, bazı şeylerden ilk görüldükleri anda korkulur. Şempanzeler, yılan ve kafatasını ilk gördüklerinde kor­karlar. Bebekler ve şempanze yavruları da, büyümele­rinin bazı evrelerinde, yabancılar karşısında aynı içten gelen korkuyu gösterirler.

Korkunç Heinrich: Bk. HEİNRİCH vi, KORKUNÇ.

Korkunç îvan: bk. İvan iv, korkunç.

Korkut Çelebi

Türk şehzadesi (Amasya 1470-Emet yakını 1513). Ba- yezit ll’nin oğlu olan, dedesi Fatih Sultan Mehmet ölün­ce (3 Mayıs 1481), babası gelene kadar tahta vekâlet eden (11 gün) Korkut Çelebi, Saruhan sancak beyliği yapıp (30 Aralık 1483-1502), Teke sancak beyliğine atandı. Saruhan’a dönme isteğini yerine getirmeyen babasıyla ve Hadım Ali Paşa’yla arası açıldı. Hacca git­me gerekçesiyle Mısır’a gidip, Memluk sultanına sığındı (1509). Kahire’de bir yıl kaldıktan sonra Antakya’ya dönmesinin ardından, bütün istekleri yerine getirildiyse de, Saruhan’a gitmek için Hadım Ali Paşa’dan istediği izin verilmedi. Topladığı kuvvetlerle Saruhan’a doğru yola çıkıp (1511), Şah Kulu Baba Tekeli taraftarlarının saldırısına uğrayınca Manisa’ya sığındı. Devlet ileri ge­lenlerinden bazılarının çağırışıyla İstanbul’a geldiyse de, babası tahttan çekilmek zorunda kalınca, yeniçeriler tarafından kardeşi Selim’in (Yavuz Sultan Selim I) tahta çıkarıldığını öğrenmesi üstüne Manisa’ya döndü. Babası Bayezit ll’nin ölüm haberini alınca, öldürüleceği korkusuna kapılarak Manisa’dan kaçtıysa da, Emet yakınlarında yakalandı ve boğularak öldürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir