KRİPTOKOKKOZİS
Tanım:
özellikle MSS ve akciğerlerde tüberküloza benzer, kronik gidişli, granulomatöz lezyon yapan bir fungus hastalığıdır.
Etiyoloji:
Etkeni Cryptococcus neoformans’tır. Fungus, 4-6 mikron çapında yuvarlak, ma-ya-benzeri bir mikroorganizma olup tomurcuklanma ile üreme gösterir. Dokuda ve bazı besiyerlerinde geniş polisakkarid kapsül oluşturur. Sabouraud’un glikozlu agar besiyerinde düz, krem rengi koloniler oluşturur.
ce bu varyantlar çoğunlukla ana bakteriye dönerler.
“■ L—fazı varyantlarında antijenik yapı ana bakterinınkine uyar. Ancak biyolojik aktiviteieri yönünden önemli bazı değişiklikler olabilir, örneğin, bakteri fazında ampisiline duyarlı, eritromisine duyarsız bakteri, L—fazında ampisiline duyarsız, eritromisine duvarlı olabilir. Normal tifo basili aerobik ürerken, basilin L—fazı varyantı anaerobik üreme gösterir.
Burada klinik yönden pratikte önemli olabilecek iki nokta şudur. Bakteri L—fazı varyantı haline döndüğünde hastahk yapma yeteneğini sürdürebilir, fakat etken bakteri için kullanılan rutin besiyerlerinde üretilemez (negatif kiiltür). L—fazı varyantları hücre duvarının sentezini inhibe eden antibiyotiklerden (penisilin, sefalosprorınler,…) bu fazda bulundukça etkilenmezler. Bu nedenle bazı hallerde bakteri duvarına etkili antibiyotiklerin protein sentezini bozan antibiyotiklerle kombinasyonu tedavide gerekli olabilir.
Pivelonefrit, osteomiyelit, endokardit ve diğer akut ve kronik enfeksiyonlar sırasında hipertonik besiyerleri kullanılarak L—fazı varyantı izole edilebilir.
L—fazı varyantlarının mevcudiyeti; klinikte enfeksiyonların persistansını ve labo-ratuvar bulgularla klinik sonuçlar arasında bazı çelişkileri açıklamak açısından hatırda tutulmalıdır.