Sağlık Bilgisi

MUAYENE YÖNTEMLERİ

MUAYENE YÖNTEMLERİ

Inspeksiyon:

Genel muayene içinde inspeksiyon ol-“ * . ehemmiyetli bir sonuç verebilir, un cildinin rengi ve mukozaların düve rengi, nefes darlığı ve haricen ‘ilen özellikleri hastalık hakkında bilgiler verebilir. Hastanın anamnezi beraber bu bulgular bize organik veya “yönel bir bozukluğun olduğunu gös-Ancak bazen bunlara rağmen tec-bir hekim dahi yanlış yolu tutabilir, üzerinde durulmalıdır ki, bizim gördüğümüz, tesbit ettiğimiz semp-birçoğu kalb yetersizliği dışında «heplerle de meydana gelebilir. Mese-nefes darlığı respiratuar bir yetersiz-: delili olabilir. Yine siyanoz mevzii bir ‘—–yon bozukluğunu ifade edebilir ve-agnu semptom şantlı vakalarda veya po-‘ vasküler yataktaki stazda ve bazı ‘ bölgelerde görülebilir. Bunların ^ıy-•fhid kendi bahislerinde anlatılmıştır, -n vurum yerini tespit etmek önem-Kalbin çeşitli saf veya sol hipertro-J- yine sağ veya sol dilatasyonda ve mforktiislerinde apeksin yeri değişe-Sola aşağıya doğru apeksin vurum * ‘ tespit etmek önemlidir. Kalbin çe-ag veya sol hipertrofilerinde yine sağ aol dilatasyonda ve kalb infarktüsle-«peksin yeri değişebilir. Sola aşağıya apeksin yer değiştirmesi sol ventri-‘ patolojik bulgulara işaret eder, ventnkülün büyümesi ise kalbi yalnız «bşa doğru iter. Göğüsün öne doğru

* *- oluşu (voussure) daha çok doğum-hBı hastalıklarında veya genç yaştaki sonucu olarak teşekkül ede-Boyun arterlerinin ileri derecede pul-Hah» çok sol ventrikül akım hac-artışına delalet eder. İnspeksiyon bil diagnostiğe varmaya her zaman yoktur. Bu metod bize daha çok ile-y^j»cağımız tetkikler ve incelemeler kir istikamet verir.
Palpasyon:

Kalb ve damar hastalıklarında palpas-yonun oldukça önemli bir yeri vardır. Kalb yetersizliğinin belirtisi olarak önemli olan karaciğerin alt kenarının tespitidir. Sağ yetersizliğin ilk belirtisi olarak karaciğer alt kenarının sertleşmesi ve aşağıya doğru büyümesi önemli bir bulgudur. Bunun muayenesi aşağıdaki Şekil 3-2’de görüldüğü gibi sol elin parmaklarının ucu ile yapılmalıdır. Sağ el ise parmak uçlarının daha serbest hareket etmesi için onu takviye etmelidir (Şekil: 3-1). Palpasyon göbek yanından mediaklaviküler hattın medial kısmına doğru ve rektus adelesi-nin dışından yapılmalıdır. Matitenin bulunduğu ilk yerden itibaren de karaciğer ele gelecektir. Bu palpasyon yapılırken hastaya derin bir şekilde nefes aldırılırsa o zaman karaciğerin kenarı parmaklara doğru hissedilecektir (Şekil: 3-2). Normal nefes alışta karaciğerin alt kenarı umumiyetle mediaklaviküler hattın kostalar kavsini kestiği yerden itibaren 2 cm. altında hissedilir. Büyümemiş karaciğerde dahi karaciğerin alt kenan bu bölgede ele gelebilir. İleri derecedeki akciğer amfizemlerinde karaciğer pelvise kadar inebilir. Bu gibi hallerde karaciğerin alt ve yan hudutlarını çizmekte yarar vardır. Yine akciğer bulgulan da bize karaciğerin amfızemden dolayı büyümüş olduğunu gösterecektir. Karaciğerin genişliği tarif ettiğimiz bölgelerde 9 cm. olarak bulunur. Karaciğerin normal mukavemeti oldukça yumuşaktır. İnce ve keskindir. Staz karaciğerinde ise kemer künt-leşir ve oldukça sertleşir. Çok sert karaciğeri biz staz sirozu olarak tarif ediyoruz. Differensiyel diagnostik olarak da primer hastalıklardan ve karaciğerin diğer hastalıklarından ayırediyoruz. Derin nefes alma hareketleri ile de karaciğeri batma doğru indirerek sertliği, boyutları, kenarlarının durumu palpasyonla tespit edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir