Porselen diş; çeşitli nedenler ile kaybedilen dişlerin yerine ve ya dişlerde bulunan bozuklukların giderilmesi, çene kapama bozuklukları, çiğneme bozuklukları ve konuşma bozuklukları nedeni ile yapılan bu sorunları gidermek amacıyla tek olarak veya bitin çene kemiğine uygulanan protez uygulamalarına denir.
Porselen diş; ortodonti tedavisinden korkan kişilere ve diş gelişimini tamamlamış olan 18 yaşından büyük olan her kişiye yapılabilir.
Ağız içerisinde bulunan çürükler zarar veriyor ise bu zararlar ilk olarak dolgu ile tedavi edilmelidir. Ancak dolgu ile giderilemiyor ise porselen diş tercih edilir. Amaç kişinin yüzü ile uyumlu kişinin çiğneme ve konuşma işlevlerini gerçekleştirebilmesini sağlayacak estetik yapıya sahip dişler yapmaktır.
Porselen diş çeşitleri şunlardır :
-Metal Destekli Porselen Kaplamalar : Adından da anlaşılacağı üzere poselen altına metal alaşım konularak yapılır. Metal destek, diş eti çizgisinden ve gri görünen yansımalardan dolayı daha çok arka dişlere uygulanır. Özellikle ön bölgede bulunan dişlerde estetik açıdan uygun olmadığı için pek tavsiye edilmez.
-Zirkonyum Destekli Porselen Kaplamalar : En çok tercih edilen porselen diş çeşitlerinden biridir. Zirkonyum ışığı geçirdiğinden dolayı dişleriniz daha parlak bir görünüme sahip olurlar. Doğal dişe yakın bir görünüm sağlar.
-Laminate Veneer Kaplamalar : Diğer bir ismi ile Yaprak Porselen de denilmektedir. Biri porselen diğeri kompozit olmak üzere iki çeşit malzeme kullanılmaktadır. Porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön kısımlarına yapıştırılarak yapılan bir uygulamadır. Eğer laminate veneer kaplamanın uzun ömürlü olmasını istiyor iseniz ağız bakımınıza çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
-Komple Porselen Diş Kaplama : Bu yöntem güçlendirilmiş porselen kullanılarak yapılır. Yapım aşaması kolay olmakta ve estetik açıdan en güzel olan yöntemdir.