•1624 / 11/12 Ocak: Bağdat elimizden çıktı. 3 Nisan: Çerkez Mehmed Paşa sadrazam oldu. 5 Eylül: Abaza Mehmed Paşa yenildi.
*1625 / 28 Ocak: Sadrazam Çerkez Paşa vefat etti. 8 Şubat: Hafız Ahmed Paşa sadrazamlığa getirildi. 12 Kasım: Osmanlılarla, Safevi kuvvetleri, Bağdat önlerinde ilk kez çatıştı. 13 Kasım: Bağdat kuşatıldı.
•1626 / 3 Temmuz: Bağdat’ı alamayan Osmanlı ordusu geri döndü. 1 Ajralık: Hafız Paşa sadrazamlıktan alınıp Halil Paşa sadrazamlığa getirildi.
•1628 / 6 Nisan: Hüsrev Paşa sadrazamlığa getirildi. 22 Eylül: İsyancı Abaza Mehmed Paşa teslim oldu.
•1630 / 5/6 Ekim: Bağdat ikinci kez kuşatıldı. 14 Kasım: Başarısızlıkla sonuçlanan ikinci Bağdat , kuşatması kaldırıldı.
şekilde düzene girebilmiştir. Aksi hâlde bir kargaşa içinde yok olup gidebilirdi. Onun kurduğu düzen sayesinde ise daha uzun süre ayakta kaldı ve gücünü koruyabildi. Sultan Murad Han, devlet adamı, kumandan, gazi, silahşor, süvari, pehlivan ve şair olarak tanınır. Devlet işlerini iyi bilir ve hataları hiç affetmezdi. Sadelikten hoşlanırdı. Tarihçilere, âlimlere, sporculara ve şairlere önem verir, onları korurdu. Ayrıca, İslam âlimlerine ve mübarek makamlara çok hürmet ederdi. Örneğin, Kâbe-i Muazzama’yı yeniden tamir ettirdi. İmam-ı Âzam Ebu Hani- fe Hazretlerinin türbesi, onun döneminde bakıma alındı. Topkapı Sarayı’nda, Bağdat ve Revan Köşk- leri’ni yaptırdı. Kandilli’de bir saray yaptırıp oğlu Muhammed’in doğumunda kandillerle süsletti. Osmanlıya ait pek çok şehrin surlarını tamir ettirdi. Milletin ihtiyaçlarını tespit, emirlerinin tatbikini kontrol etmek için kıyafet değiştirir, öylece halkın arasına karışırdı. Asilere karşı acımasızdı ama askerinin her derdiyle ilgilenir hatta yaralı olanların yarasını kendi eliyle sarardı. Sultan Murad Han’ın türbesi, İstanbul’da Sultan Ahmed Camii’nin yanındadır.
© 2007 Eserin her hakkı anlaşmalı olarak Timaş Basım Tîcaret ve Sanayi Anonim Şrrketi’ne aittir. Kaynak gösterilerek almtı yapılabilir