Genel

Tahran-İsfahan arasındaki 450 kilometrelik yol

Tahran

Tahran-İsfahan arasındaki 450 kilometrelik yol

Tahran-İsfahan arasındaki 450 kilometrelik yolda birçok kasaba ve şehir geçeceğiz. Arazi çöl ve dağlık olsa da yollar bakımlı, otobüsler konforlu. En önemli şehirlerden Kum’a yaklaşıyoruz. Kum özellikle 1979’dan sonra çok gelişip büyümüş. Şehir modern yollar, binalar ve kültür merkezleri ile donatılmış. Dağların eteğindeki türbe ve camilerin minareleri bir abide gibi yükseliyor.

  • 1 Nehir 6 Köprü

    Gece geç saatlerde İsfahan’a geldik. İsfahan Fars, Selçuklu ve Safevi devletlerine başşehirlik yapmış muhteşem bir yer. İran’ın üçüncü büyük şehri olan İsfahan’ı ikiye ayıran Zayende Rud Nehri üzerinde tarihî köprülerin gece manzaraları muhteşem.

    Bu şekilde nehir üzerinde, 6 tarihî köprü bulunuyor. Bunlardan en önemlisi 33 gözlü köprü anlamına gelen Siyesepol. 300 metre uzunluğunda 14 metre genişliğindeki köprü 1602 yılında yapılmış. İranlılar geceleri köprüde vakit geçiriyorlar. Nehirde sadece kış ve ilkbahar mevsimlerinde su akıyormuş. Yaz ve sonbaharda ise su tamamen kuruyormuş. Köprü çevresinde vakit geçiren misafirperver İranlı aileler bizleri sofralarına davet edip çay ikram etmek istiyorlar.

    Uçsuz Bucaksız Bir Meydan, Nakş-ı Cihan

    İslam Medeniyeti ile 640 yılında şereflenen İsfahan, tarihi geçmişi, sakin ve huzurlu ortamı, doğal güzellikleri ile göz ve gönül okşayan bir şehir. İlk işimiz İsfahan’ın merkezi Nakş-ı Cihan Meydanını gezmek. Meydana bugün Meydan-ı İmam da deniyor. 1979 yılında UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınmış. Burası aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci şehir meydanı olarak da biliniyor. Fıskiyeli havuzlar, değişik çiçek ve ağaçlarla bezenmiş meydanın çevresinde faytonlarla gezinti yapılabiliyor.
     

     

     

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir