Genel

Tuz Gölünde Balık Avı

Tuz Gölünde Balık Avı

zerini kaplıyor. Buzun kalınlaşmasıyla Mart ayının başı arasında geçen, ortalama bîr düzineTTafsriçinde Mille “Eâcs gölü akın akm gelen balıkçılık meraklılarının eşine az rastlanır gecekondu mahalleleriyle kaplanıyor. 1996 yılı balıkçılar için verimli olmamış; gereğinden fazla kar fırtınası yaşanmış. Soğuk ve karlı geceler, sürekli burada yaşayanlar ve yılda bir kez buraya akm edenlerin çoktan alıştıkları hatta sevdikleri bir durum. Ancak fazla kar yağması iyi haber değil. Geçtiğimiz yıl, beklenmedik kar vağışından sonra balıkçılar kulübelerini, bir çırpıda tekrar kıyıya çekmek zorunda kalmışlar. Problem şöyle özetlenebilir: Yüzey alanı 500 kilometrekare dolaylarında olan Mille Lacs gölünde buz kalınlığı ortalama 90 cm. Bu, toplamda 450 milyon metreküp buz yapar. 450 milyon metreküp buz da Yaklaşık 400 milyon ton ağırlığa sahiptir. Bunu “iri memeli hayvan” birimine çevirirsek 60 milyon yetiştin Afrika fili eder. Bu hesaplara göre, göl hacmiyle karşılaştırıldığında ince bir zar sayılabilecek buz tabakası su üzerine yine de epeyi ağırlık bindiriyor; tabii normal kış aylarında…

Bir de 500 kilometrekareye yayılmış 60 santimetre kalınlığında kar yağdığını düşünüp yeniden hesap yapalım. Karın yoğunluğu değişken olsa da, fazladan yaklaşık 150 milyon ton yük getirecektir. Yani, 22 milyon filin göl üzerinde pineklediğini varsayabiliriz; Buna 500 civarında balıkçı kulübesi, bir o kadar kamyonet ve buz mo-torsikle.tiyle sahiplerinin ağırlığını da ekleyin. Bu olağanüstü koşullarda buz tabakasına delik açacak olursanız basıncın etkisiyle su yükselip delikten çıkacak ve hemen etrafınızı saracaktır. Dolayısıyla en so-
ğuk kışlardan birinde olsanız bile sizi çevreleyen buz tabakasıyla birlikte göle batmanız işten bile değil. İşte geçen yıl tam da böyle olmuş…

Mille Lacs, buzun yeterince kalın ve dayanıklı olduğu aylarda balıkçı kulübeleriyle kaplanan bir buz çölü. Kulübeler bir karavanın lükslerini aşan olanaklarla donatılmış. küçük ama konforlu evler îskadı. Normal evlerden farklı oiâtl. zeminde buz tabakasının altına kadir uzanan ace: delik oluşu. Bu ışın meraklılar:. bahk >ez :~ nu boyunca bu deliklerden sarkıttıkları çitaların başında bira içip pinekliyorlar. El lerin çoğu üç metreye altı metre zeminli ve kare biçimindeki deliklerin kenarları yarım metreden kısa. Eskiden baltayla açılan bu delikler için artık motorla çalışan özel araçlar kullanılıyor.

Her yıl, göl üzerine, bu işten para kazanan bakıcılar tarafından kamyonetlerin ve peşlerinde sürükledikleri evlerin geçebileceği yollar kardan temizlenecek açılıyor.
Herkes evini kendince bereketli olan bir noktaya yerleştirip hipnotize oİisİişçkîîh deliklerinin başında ellerinde olta ocek-meye koyuluyor. Yazın bereket» bir nokta saptamak kolay: Balıklar gölde az sayıda bulunan çamur adalarının çevresine kümeleniyorlar. Kışın ise burnu iyi koku alan iyi yeri buluyor. Aslında son yıllarda işin içine teknoloji karışmış ve mertlik bozulmuş. Balıkçılar hesap makinesi boyutlarında uydu alıcıları GPS’ler (Küresel Konumlama Sistemi) gölün şartları en uygun noktalarını tam olarak saptayabiliyorlar.

, Evlerde geniş ekranlı televizyon ve uydu antenine varıncaya kadar her lüks mevcut. Eksikliği çekilen tek lüks, suyu yeterince sıcak akan duş. Balıkçılar arasında en çok prim yapan söylenti de bu zaten. Herkes, gölün diğer ucunda sıcak duşiu evler olduğunu biryerlerden duydu*u»i söylüyor. İşin komik tarafı scKlesaam solün o ucunda da varlığım koravnşB. Bîr <§-ğer söylenti de falanca b«»™ act m gelinciği yeıken m/rnac La

su gelinciği \Lmu faüt iAMBri gmmm± lü. do kafalı nw kımkk jHcirâauk bir balık. Ba aAw»»» amft vakjiaarak hahkçıbn» ki’ri irili rsns. Ffiçİ*r tar*

vrafUTOT çirknt gğrİMşâî S»üafc «OCİ

kûhsrae «avsa ssocnse fa— «aif Gcvie İMîskçEik i Amm-

lenrvor. En hcvûk raji** nkıâıt I>3©

* * ABD :.îr. .vsClît ‘O. ¿¿-a ‘■ a-

ğ: yakalayanlara püsnk kova veriliye: 6000 kısmın katıldığı bu yarışma, jârimn belirlediği bir alanda ve bannak kullanılmadan yapılıyor. Yarışma sırasında dar sayılabilecek bir alana bir çırpıda 10 000’den fazla delik açıldığı oluyor.

Bu yarışmayı bir de suyun altından, yolu o bölgeye, düşmüş bir balığın gözünden izlediğinizi far/.edin. Gölün altı buz kabuğun üzerini kaplayan kalın kar tabakası yüzünden zifiri karanlık. Yarışma alanına geliyorsunuz ve 10 000 delikten süzülen masmavi ışık sütunlarıyla karşılaşıyorsunuz. Her huzmenin ortasında da ucu pırıltılı bir kancaya sahip, farklı uzunluklarda misinalar sarkıyor. Dünyanın en büyüleyici görüntülerinden biri bu olmalı. Tabii bir balıksanız ve eğer büyülenip fazlaca yaklaş-tıysanız hapı yuttunuz demektir.

Klinkenborg, V., Smithsonian. Aralık \¥*: Çeviri: Özgür Kurtuluş
1 Bav T-mnir-ı*:;. her ürpertici …..I ‘ —-r:”:sLitsgö-
uz Gölünde Balık Avı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir