Sağlık Bilgisi

Yaz Enfeksiyonları Ve Önlemi

 Yaz Enfeksiyonları Ve Önlemi

Yaz enfeksiyonları

 Yaz mevsimi gelidi.Havalar ısındı;İnsanların farklı bölgelere seyehatları arttı.Ayrıca haftasonları piknik,havuz gibi yapılan etginlikler insanları enfeksiyon riski olan ortamlara götürmeye başladı.

Özellikle bu mevsimde bünyemizi zinde tutmak için bol sıvı ve minerak içeren içecekler tüketmelidir.Ancak uygun olmayan su ve gıdaların tüketimini bir çok hastalığada davetiye çıkarabilir.Dikkat edilmesi geken sıcakta kaybedilen sıvıyı telaffi etmek için içilen suyun vücuttaki sodyum yoğunluğunu düşürmesi ve sonrasında görülen su zehirlenmesidir.Bunun yanında mikroorganizmalarla kirlenmiş sıvıların içilmesi veya besinlerin yenmesi sonucunda gelişen,kusma ve isal ile seyreden”gıda zehirlenmeleri”de yaz aylarında en sık yaşanan rahatsızlıklar arasındadır.

Yaz enfeksiyonları ve önlemi

Nasıl Korunulur:Su ve gıdalarla bulaşılan enfeksiyonlarda korunmada;yiyecek ve içeceklerin hazırlanması,saklanması ve sunulması ile ilgili sağlık koşullarına uymanın yanı sıra,genel temizlik kurallarına da dikkat etmek önemlidir.

su

Gıda zehirlemeleri görüldüğünde,ilk tedavi kaybedilen sıvının kazanılması gerekir.Kusma ve bulantı nedeniyle yeterli sıvı alamayan ya da isali uzun süren özellikle yüksek ateşi olan hastalar en yakın sağlık kurumuna başvurarak tetkit edilmeli serum ve ilaçla tedavi edilmelidir.

Gıda zehirlenmelerinde isal durdurucu ilaçlardan kaçınmak gerekir.Çünkü bu tip ilaçlar,alınan mikrop veya zehirin vücutta kalış süresini ve dolaysıyla zararını attırabilir.

Hekime danışmadan ve zorunluluğu anlaşılmadan antibiyotik almakta çok zararlıdır.Antibiyotikler hem miğde ve bağırsak yakınmalarına doğruda neden olabilirler hemde bağırsak içinde yaşayan zarasız mikroorganizmaları öldürerek daha tehlikeli olanlara çoğalma fırsatı verir.

Hastalar iyileşene kadar”İshal diyeti”denilen yağsız ve posasız gıdalar ile beslenmelidir.Bu kısaca beyaz ekmek,yağsız peynir,çok iyi pişmiş yağsız haşlamlar ızgara et,yoğurt ve pirinç lapası gibi gıdalar alınmalıdır.Bunun yanında çiğ sebze ve meyveler ile tatlı ve yağlı besinlerden,kızartmalardan,soslu yemeklerden ve süt ürünlerinden kaçınmak demektir.

  Yalnış bildiğimiz uygulama

Sıvı gıdaların tüketilmesinin ishali arttıracağı şeklinde halk arasında yanlış bir inanışa rastlanabilmektedir.Aksine hasta,bebek ise anne sütü kesilmeli,erişkin ise su ve sulu gıdalara devam edilmelidir.

Antibiyotik bağırsklar içinde yaşayan zarasız mikroorganizmaları öldürerek daha tehlikeli olanlara çoğalma fırsatı verdiğinden çok zor durumda kalınmadığı taktirde kesinlikle alınmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir