YEDİ YIL SAVAŞI (1756-1763),

YEDİ YIL SAVAŞI (1756-1763),

 

Avusturya’ nın, zengin Alman eyaleti Silezya’yı Prusya’ dan geri almak istemesiyle başladı. Ama daha sonra Avrupa çapında kanlı bir çatışmaya dönüştü. İngiltere ve Prusya’ya karşı Avusturya, Rusya, İsveç, İspanya ve Fransa savaştı. Kuzey Amerika ve Hindistan topraklan konusunda Fransa ile İngiltere arasında süren rekabet, savaşın denizaşırı ülkelere de yayılmasına yol açtı.
1748,’deki Aix-la-Chapelle Antlaşnıası’yla Silezya, II. Friedrich’in yönetimindeki Prusya’ya verilmişti {bak. Friedrich II). Oysa Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresia eyalet üzerindeki haklarından vazgeçmek istemiyordu. Bu yüzden Prusya’ya karşı yeni bir savaş açmak için kendine taraftar aramaya başladı. Çariçe Yelizaveta’nm yönetimindeki Rusya, Avusturya’nın yardımına geldi. İngiltere Prusya’nın yanında yer alınca, Fransa da Avusturya ile Rusya’nın yardımına koştu.
Prusya Kralı II. Friedrich, karşısındaki birleşmiş güçleri • görünce Avusturya’ya Jcarşı dostça bir tarafsızlık içinde bulunan Saksonya’ya saldırdı. Böylece savaş başlamış oldu. Avusturya birlikleri Saksonya’nın yardımına geldiyse de, Prusya ordusunun ülkeyi işgal etmesi engellenemedi. Kral Friedrich bu başarısına karşın, 1757’de İsveç’in de karşı güçlere katılmasıyla zor duruma düştü. İngiltere Prusya’ya çok az para ve zayıf bir orduyla, yardım ediyordu. Ne var ki, Friedrich bu olumsuz koşullara aldırmadan Bohemya üzerine yürüdü. Mayıstaki Prag Çarpışması’nda Avusturyalı-lar’ı yenilgiye uğrattı; bir ay sonra ise kendisi yenildii . Bu sırada Fransızlar İngilizler’i Almanya’nın kuzeyinde yenilgiye uğratmıştı. İngiltere’de VVilliam Pitt’in başbakan olması savaşın gidişini değiştirdi. İngiliz orduları Fran-sızlar’ı, PrusyalIlar da Ruslar’ı birçok çarpışmada yendi. Bununla birlikte kendinden üstün güçlerle savaşmak durumunda kalan Prusya için gelecek hiç de parlak görünmüyordu.
1762’de Rus Çariçesi Yelizaveta öldü ve yerine III. Petro geçti. Prusya hayranı olan Pet-ro taraf değiştirerek Prusya ile bir barış antlaşması imzaladı ve Rusya’nın savaşın başından beri işgal etmiş olduğu toprakları geri verdi. Avusturya ile Prusya arasındaki savaş ise devam ediyordu. Avusturyalılar’ı yenilgiye uğratan Prusya krah Silezya’yı yeniden ele geçirdi. 15 Şubat İ763’te Hubertusberg Antlaşması ile kara savaşı sona erdi. Yedi Yıl Savaşı Avrupa’daki sınırları değiştirmedi, ama etkileri büyük oldu. Prusya bu savaştan Avrupa’nın büyük askeri güçlerinden biri olarak çıktı.
İngiltere ile Fransa’nın Kuzey Amerika ve Hindistan’da sürdürdükleri savaş da 10 Şubat 1763’te imzalanan Paris Antlaşması’yla sona ermişti. Fransa’yı yenen İngiltere, Kuzey
Amerika ve Hindistan’ı alarak büyük bir sömürgeci güç durumuna geldi. Kuzey Amerika’da İngilizler’e karşı savaşa giren İspanyol-1ar Florida’yı bırakmak zorunda kaldılar. Buna karşılık İspanya Fransa’dan Louisiana’ yı aldı.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*