zayıf

cümüzün bugün için zayıf kaldığı ve doğadan örnek alma­mız gerektiği yargısına varabiliriz.

Prof.Hertel, ölümünden kısa bir süre önce şöyle bir al­ternatif teklif etmişti: “Ton balığı biçiminde bir uçak gövde­si, aerodinamik bakımdan ideal bir laminar (girdap yaratma­yan) iğ oluşturur. Eğer bu iğ biçimini, şimdiki nakliye uçak larına, uzunluğu aynen korumak, ancak gövdenin enini iki katına çıkarmak suretiyle uygularsak; o zaman şimdiki sıkı­şık oturma düzeniyle üç kat, bir gazinodaki gibi masa etra­fında rahat oturma düzeniyle ise birbuçuk kat daha fazla yol­cu alabiliriz.”

Uçuş düzeni konusunda da kuşlardan öğreneceğimiz çok şey vardır. Eğer pervaneli uçaklar filo halinde ve kama düze­ninde uçarsa, yakıttan % 23’e erişecek oranda iktisat eder­ler. Filo öncüsü, yarattığı hava girdapları ile arkasındakileri birlikte sürükler. Yaban kazı ve turna gibi büyük göçmen kuş­ların da enerjinin ekonomik kullanımını sağlayan bu uçuş dü­zenini aynen benimsediğini görüyoruz. Kuşların bu uçuş dü­zenindeki hikmet, çok sonra anlaşılmıştır.

Bir de denizaltılara bakalım: Denizaltının dalış tankları var­dır. Bu tanklar suyla dolu olduğu zaman, gemi sudan daha ağır olur ve dibe dalar. Eğer tanktaki su, basınçlı hava ile boşaltılırsa, denizaltı tekrar su yüzüne çıkar. Notilüs adı ve­rilen bir deniz hayvanı da aynı yöntemi kullanır. Notilüsün vücudunda 19 cm’ye erişebilen çapta sümüklüböcek kabu­ğu biçiminde spiral bir organ vardır. Bu organda birbiriyle bağlantılı 28 “dalış hücresi” yer almıştır. Peki ama, notilüs suyu boşaltmak için gerekli basınçlı havayı nerden buluyor? Notilüs, bu amaç için biyokimyasal yoldan özel bir gaz üret-

Havada asılı kalma: Rüzgârla yavaşça taşınan yabanî hindiba tohumunun yanında, paraşütçüler ağırsiklet sayılırlar. Paraşütçüler gergin deri biçimindeki para­şütlerinin altında bir süre muhafaza edilebilen hava yastığı sayesinde havada süzülebilirler. Hava yastığı­nın üstteki basınçtan kurtularak dağılması, biraz za­man alır.

mekte ve bu gazı kandolaşımı ile hücrelere aktararak hücre­lerden suyun çıkmasını sağlamaktadır. Bu suretle hayvan, avlanır ya da düşmanlarından kaçarken yükselmek ya da di­be batmak için tamı tamına gerekli miktarda suyu dışarı pom- palayabilmektedir. Bir denizaltı sadece 400 metre dibe ba­tabilirken, notilüs için 4000 metre derinliğe inmek çocuk oyu­nu olmakta, üstelik bu muazzam su yığınının altında hiçbir

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*