ZENGİBAR,

yakınındaki Pemba ile birlikte, bir Doğu. Afrika ülkesi olan Tanzanya’nın adalar bölümünü oluşturur. Zengibar ve Pemba adalan Tanzanya’nın. anakara bölümünden, en dar yeri 36 km olan bir boğazla ayrılmıştır. Zengibar’ın yüzölçümü 1.651 km^ daha kiiçük olan Pemba’nmki ise 984 km^’dir. Zengibar ve Pemba, Afrika kıtasından koptuğu sanılan iki mercanadadır.

 

Adalann iklimi sıcak ve yağışlıdır. Neredeyse yıl boyu alize
rüzgârlan eser. Yabanıl yaşamı çok zengin olan Zengibar’da parlak renkli kuşlar, maymun, maki ve kuyruksüren görülür. Zengi-bar’ın doğusundaki kıraç, çalılık bölgelerde az sayıda pars yaşar. Piton ve varan adalardaki başlıca sürüngenlerdir.
Zengibar’da çeşitli halklar yerleşmiştir. Bugünkü nüfusun çoğunluğunu, Bantu dilleri arasında yer alan Svahili dilini konuşan Svahi-liler oluşturur. Svahililer Afrikalı yerli grupla-nn ve ülkeye birkaç yüzyıl önce girmiş olan Araplar’ın etnik kanşımıdır. Zengibar’da bir dönem yöneticilerin ye toprak sahiplerinin hemen hepsi Arap’tı. Dükkân ve işletmelerin çoğu Hintli ve Pakistanh tacirlerin elindeydi.
Zengibar Adası’nm batı kıyısında yer :alan Zengibar, adaların başlıca kentidir. Mombasa ve Dar es-Selam’ın gelişmesinden sonra Zen-gibar’m bir liman olarak önemi azalmıştır.
Zengibar ve Pemba’nm topraklan verimli, iklimi de tropik ürün yetiştirmeye elverişlidir. Başlıca besin kaynakları pirinç, manyok ve tatlıpatatestir^ En önemli ürünü ise herdem-yeşil bir ağaççığın tomurcuklannın kurutulmasıyla elde edilerek baharat olarak kullanılan karanfildir.
Her yıl Zengibar ve Pemba’dan binlerce ton karanfil yurtdışına satılmaktadır. Başka önemli bir ürün de hindistancevizinden elde edilen kopradır. Ananas gibi tropik meyveler de bolca yetiştirilir. Zengibarlılar’ın beslenmesinde bahğın önemli bir yeri yardır. Nüfusun yaklaşık onda biri bahk işleme tesislerinde çalışır.
Tarih
AvrupalIlar Hint Okyanusu’na açılmadan çok önceleri, rüzgârlar uygun olduğu zaman Zen-gibar’a Arabistan ve Hindistan’dan tüccarlar gelirdi. Ummanh Araplar’ın yönetimi adaya ulaşan ilk AvrupalIlar olan Portekizliler’in 1503’teki;istilasına kadar sürdü. 200 yıl kadar sonra Araplar yönetimi yeniden ellerine geçirdiler,
Zengibar en parlak dönemini Umman Sultanı Said bin Sultan’m yöınetimi (1806-56) sırasında yaşadı., Karanfil tanmını başlatan Said bin Sultan’ın döneminde köle ticareti de biitün hızıyla, sürüyordu. Hatta Zengibar, Doğu Afrika köle ticaretinin başlıca merkeziCamera Press
Zengibar’dâ doğal bitki-örtüsü gürdür; ayrıca tropik ürünler yetiştirilir. ^
haline gelmişti. Köle ticareti ‘İ872’ye kadar sürdü.
Zengibar 1861’de Ummân’dân ayrılarak bağimsız bir sultanlık oldü; 1890’da İngiltere’ nin koruması altına girdi. Zengibar sultanı 1925’ten sonra hükümdarlığını yalnızca sembolik olarak süridürdü; asıl yönetim bir İngiliz temsilcinin elindeydi. .
Zengibar 1963’te bağımsızlığını yeniden kazanarak İngiliz Uluslar Topluluğu’na üye oldu. 1964’te sultana karşı girişilen bir sol ayaklanmadan sonra tek partili bir cumhuriyet kuruldu. Ardından, kısa süre önce bağımsızlığına kavuşan Tanganika ile birleşerek Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’ni oluşturdu.
Zengibar Adası’nm nüfusu 270.870 (1978), Pemba Adası’nın nüfusu ise 205.870’tir (1978).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*