wiki

İSLÂM’IN IŞIĞINDA GÜNÜN MESELELERİ

betzedeye sabretmesini, Allah’ın sabnna karşı ecir vereceğini, hepimizin Allah’a ait olduğumuzu ve tekrar ona döneceğimizi., söylemekle bu vazife yerine getirilmiş olur. Aynı yerde bulunanlar için ta’ziye müddeti üç gündür. Üç günden sonra ta’ziye yapılmaz; çünkü bu acının tazelenmesine sebep olur. Başka yerde bulunanlar üç gün tahdidine tâbi değildir. (51)
13 — Ölünün Ailesine Ziyafet:
Hz. Ca’fer (r.a.) şehid olunca Rasûlullah (s.a.) yakınlarına: «Ca’fer ailesine yemek yapm çünkü onların başına -yeme içmeye bakamayacakları- büyük bir iş geldi,» demiştir. (52) Akraba ve komşuların, ölüm felâketi geçiren aileye bir günlük yemek hazırlayıp götürmesi müstehabdır. Fakat ölünün kendi ailesinin yemek hazırlayıp başkalarına ikram etmeleri hem cahiliye devri âdetlerinden olduğu, hem de zamansız bir külfet teşkil ettiği için İslâm bilginlerince mekruh sayılmış, bazıları haram olduğunu söylemişlerdir. (53)
14 — Vasiyetlerin İfası:
İslâm ölüme bağlı bir tasarruf olan vasiyete önem vermiş, hem müslümanlan ona teşvik etmiş, hem de geride kalanlara, meşrû vasiyetlerin yerine getirilmesini emretmiştir. Fıkıh kitaplarımızda başlı başına bir bölüm teşkil eden bu bahsi burada detaylarıyla vermemiz mümkün değildir. Birkaç önemli kaide zikretmek gerekirse şunlar olabilir: a) Vârise vasiyet yoktur. Mirasçı olan bir kimseye, ayrıca vasiyet yoluyla terikeden birşey bırakılamaz. b) Vasiyet terikenin üçte birini aşmıyorsa yerine getirilmesi gereklidir. Üçte biri geçiyorsa fazlasını ifa eylemek vârisler için mecburi değildir, isterlerse teberrû yoluyla yapabilirler. c) Üzerinde, kimsenin bilmediği kul hakkı olanlar ile ifa edemediği İlâhi haklar bulunan mükelleflerin vasiyet etmeleri farzdır; etmezlerse mes’ûl olurlar. (

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir