Tarihe Verilen Değer
Hayır eserlerine ait binaların iç ve dış duvarlarına yazılmış her türlü lüzumsuz yazı, şekil ve resmi silmekle vazifelendirilmiş kişilere denilmekteydi.
Bugün birçok tarihî eserin duvarlarının çeşitli yazılar ve afişlerle kirletildiğine hepimiz şahit olmaktayız. Diğer taraftan tarihe ve çevreye reva görülen bu duyarsızlık, hem o eserlerin tahribine sebep olmakta, hem de güzelliğini bozmaktadır. Eskiden cami, medrese, mektep, hastane, çeşme gibi halkın faydalanması için yapılmış eserler, bağlı olduktan vakıflarca yönetilmekteydi. Bu vakıfların şartlarının yer aldığı vakfiyelerde şu isimde bir görevliden bahsedilmektedir: Mâhi’n-nükuş.
Yani “nakışları yok eden kişi”. Mâhi’n-nükuş, vakfa ait binaların iç ve dış duvarlarına yazılmış her türlü lüzumsuz yazı, şekil ve resmi silmekle vazifelendirilmiş kişilere denilmekteydi. Bunlar, görevli oldukları sahayı dolaşarak muntazaman yaptıkları bu faaliyet sayesinde, binaların temizliğini sağladıkları gibi, güzel manzaranın teminine de katkıda bulunuyorlardı. Osmanlı’da temizlik ve çevre anlayışının güzel örneklerinden biri olan bu görev de vakfiyelerle birlikte unutulmuştur.