Zeytinyağlı Enginar Dolması

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Malzemeler:

8 adet orta boy enginar 1,5 su bardağı pirinç 1 çay bardağı zeytinyağı 1 orta boy soğan 4-5 adet taze soğan Yarım demet maydanoz Yarım demet dereotu Yarım limon suyu Tuz, karabiber, tarçın

Üzeri İçin:

1 çay bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı un

  • limon suyu 2,5-3 su bardağı su

Yapılışı:

Tencereye yağ koyulup çok ince kıyılan so­ğan biraz kavrulur. Ocaktan alınıp İçine pirinç ve diğer malzemeler koyulup iyice karıştırılır.

Temizlenmiş enginarların önce orta kısmına yapraklarının arasına azar azar iç malzeme­den koyulur. Hazırlanan dolmalar tencereye dizilir. Üzerine yağ, un, su, limon suyu, tuz karıştırılıp dökülür. (Kararmaması için dol­maların hem üzerine hem kenarına dökülür.)


Not:
       Tencerenin üzeri ıslatılmış yağlı kâğıtla örtülüp tencerenin kapağı kapatılıp, pişirmeye bırakılır. Önce harlı sonra kısık ateşte 25-30 dk pişirilir. İyice soğuduktan sonra dereotu ve limonla servis yapılır.

Enginar Nasıl Seçilir?

Enginarın tazesi tercih edilmelidir. Enginarın dışındaki kart olan yaprağı koparılmalıdır. Sonra uç kısmındaki kalın yerleri kesilir. İçindeki tüylü kısmı ise çıkarılır. Kararmaması için temizlenen enginarlar, 1 limon suyu ve 2 çorba kaşığı un ile karıştırılmış suyun içine koyulur.

enginar

Enginar; nisan, mayıs aylarında sofralarımızı süsleyen müstesna bir saray yemeğidir. En­ginarın zeytinyağlısı, etlisi, dolması yapılır. Bunların en meşhuru zeytinyağlı enginar yemeğidir. Enginarın faydaları sayılamaya­cak kadar çoktur. Karaciğerin dostu olduğu bilinmektedir. Kalpten sonra en fazla işleve sahip organ olan karaciğer sağlığı İçin mevsiminde çok yenilmelidir.

Seçme Temizleme Saklama
iyi bir enginar, ağır ve sık yapraklı olmail dır. Yaprakları açık ve yaydın olan enginar bayattık. Enginarın ortası sert ve tüysüz odalıdır. Eğer sapta esmer lekelet varsa enginarın ortası çürümüştür. Enginarın öncelikle yaprakları ayrılıp, dibinden koparılır. Koparılması zor olan yapraklar atılır. Kolay koparılan taze yap-raklar ise yemekte kullanılır. Bu yaprakla¬rın kurutulup çayı da içilebilir. Yaprakları tamamen koparıldıktan sonra, enginarın ortasındaki tüylü kısmı temizlenir. Enginar kararmaması için limonlu suda bekleti¬lebilir. Pazardan veya marketten enginar genelde temizlenmiş olarak alınır. Dalından koparılmış enginarı bir kaç gün saklamak gerekirse, tazeliğini muhafaza etmesi için, sapları kesilmemelidir. Muhafaza edilmek istenen enginar sapı ile (çiçek gibi) bir vazoya konulmalıdır. Gerekli olduğu zamanlarda suyu birkaç defa değiştirilmelidir. Su değişim sırasında enginarın sapı bir santim kadar kesilmelidir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*