Genel

toprak ya da kum

toprak ya da kum torbaları iyi birer koruyucudur. Samuel Cohen’e göre, 1,50 m. kalınlığında bir toprak tabakası yeterli savunmaya güvence ve­rir. Bu da nötron bombasının özünde savunmaya yönelik olduğunu düşündürmekte. Zırhlı birlik­ler dahil, saldırganı durduracak: sivil halkı ve korunmaya devam ederek bombalarını dahi ata­bilecek müteffik askerleri ise esirgeyecektir. Ve çok sınırlı bir alan dışında yapılar, materyal (zırhlı birlikler dahil) zarar göremeyecektir.

Nötronların insan organizması üsündeki et­leri nelerdir? Çok miktarda su içeren canlı hüc­re, nötronların enerjisinin bir kısmını emer. Birbirlerine yakın atomların karşılıklı ilişkileri bozulur, kompelks moleküller, protein ya da ADN’-ler kırılır. Bundan başka bazı atomlar nöt­ronları emerek radyoaktif hale gelir. Belli bir eşik aşıldığında hücrenin doğal onarım meka­nizmaları durur. Nötronun etkisine göre, birkaç dakika, birkaç hafta, hatta daha uzun bir süre içinde ölümler görülür.

3.0       rad’ı aşan ışıma doğrudan merkez si­nir sistemini etkiler: duyarsızlık, baş dönmesi, kasılma ve geçici felce yol açar. Düşük dozlar­da (3.000 rad’dan 500 rad’ın altına dek) mide, sindirim sisteminde hastalık belirtileri (kusma, diare, ateş) egemendir. 200 rad’da etkilenen ki­şilerin yarısında ölümcül yaralara rastlanabilir. Samuel Cohan’e göre Amerikan ordusu nötron silâhının etkisini aşağıdaki ışıma İşlevlerinde değerlendirmiştir:

—  8000 rad: Patlamayı izleyen beş dakika­dan kısa bir süre sonra personel savaş dışı ka­lır ve bir-ikl gün içinde görülen ölüme dek bu konumda olur.

—  3.000 rad: Personel beş dakikadan kısa süre içinde savaş dışıdır ve 30-45 dakika böyle kalır. Yer yer toparlanma olsa bile bedensel olarak 4-5 güne dek gerçekleşebilecek ölüme kadar etkisizleşir.

—  650 rad: Personel İki saatten az bir za­man içinde fizik olarak etkisizleşir. Bu dozda tıbbi İyileştirme ve hayatta kalma olasıdır. An­cak çoğunluk, birkaç hafta zarfında görülebile­cek ölüme kadar etkisiz kalır.

—  3.000-5.000 rad arası bir doz almış zırhlı birliklerin çabuk etkisizleşmesi.

1.500 ayak (480 m.) yükseklikte patlayan 1 kt’lık bir nötron bombasının 8.000 rad’a ula­şan etki alanı, patlamayı merkez alan 850 m. yarı çapındadır. 1X100 m. yarı çapta 3.000 rad’a düşülür: 1.300 m. sadece 650 rada varılır Kuş­kusuz bu yarı çaplar patlamanın yerden yüksekli­ği İle ters orantılı olarak küçülür. 3.000 ayak (920 m.)’ta patlayan bir bombanın 8.000 rad’lık alanının yarı çapı 330 m., yeryüzündekl yıkıcı­lığıysa sıfırdır.

Bu veriler ışığında, koşullanmamış taraftar­lar nötron bombasının yalnız zırhlı birliklerin (1940 masyısında batı Avrupadakl tipinin) sal­dırganlığını kesin olarak durduracağını değil, aynı zamanda en insancıl bomba olduğunu da değerlendireceklerdir. Çünkü bu silah maddeye ve kum torbalarıyla korunan sivil halka zarar vermez. Salt savunma amaçlı olmasıyla en ah­laki silahtır. Journal of Civil Defense adlı Ame-

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir