Genel

Burada yapılacak işlemler doğal olarak aynıdır

şeklinde de yazılabilir. Burada yapılacak işlemler doğal olarak aynıdır, fakat -bilmecenin ortaya konuş tarzı bilmeceye çekicilik kazandırmak­tadır.

Alfametiklerin çözümü matematik bilgisi olarak genellikle dört işlemin bilinmesini gerek­tirdiğinden her yaştan büyük bir grubun ilgisini çekmektedir. Dört işlem bilgisi dışında, bilme­ceyi çözmek için biraz sağduyuya biraz da sabıra gereksinme vardır.

Hernekadar alfametiklerin çözümü için genel kurallar ortaya konamazsa da bazı basit kurallar­dan sözetmekte yarar vardır, örneğin bir toplama işleminde bir kolonda

S

S

S

görünümünde bir işlem varsa, S harfinin sıfır veya dokuz olması gerektiğini hemen söyleyebiliriz. Doğal olarak S sıfır ise bir evvelki kolondan, eğer varsa, bu kolona bir taşıma işleminin olmaması gerekir. Eğer S dokuz ise bir evvelki kolondan buraya bir taşıma işleminin yapılması gerekecek­tir. Görülüyor ki, eğer yukarıdaki kolon bir işle­min son kolonu ise S yalnızca sıfır olabilir.

Alfametikleri çözecek olanların bilmesi gere­ken bir diğer kural da hiçbir sayının karesinin

2,  3, 7 ve 8 ile bitmediğidir. Dolayısıyla, eğer bir alfametikte A x A—►B şeklinde bir işlem varsa, bu işlemde B harfi 2, 3, 7 ve 8 değerini alamaz. Ayrıca beşin karesi beşle, altının karesi de altı ile bittiğine ve A ile B birbirine eşit olamayacağına göre A ve B harflerinin alabilecekleri değerler A : 2 3 4 7 8 9 B : 4 9 6 9 4 1

olabilir.

Son olarak çok sık karşılaşılan A x B—►A işlemini inceliyelim. Bu işlemi sağlayacak seçe­nekler şunlardır:

a)  A = sıfır

b)  B =   1

c)  B =   6 ve A bir çift sayı

ç) A =   5 ve B bir tek sayı

Bir alfametiğin birden fazla çözümü olabi­lir. Bu durumda bilmeceyi çözenden bütün çözümleri bulması beklenir. Bazan da bilmeceyi biraz daha zorlaştırmak için, çözümde ortaya

lir. Örneğin:

BİR İKİ + ÜÇ ALTI

alfametiğinde sözcüklerin anlamlarına paralel olarak, çözümde BİR ile ÜÇ’ün asal sayı olması, İKİ ile ALTI’nın ise çift sayı olması istenebilir. Böyle bir kural çözüm sayısını azaltır. (Bu alfa­metiğin çözümünü bulabilir misiniz?).

Geleneksel olarak 10 tabanına göre yapılan aritmetik işlemlere alışkanlığımızdan diğer sayı sistemlerindeki alfametiklere genellikle az rastla­nırsa da bunlara bir örnek verebiliriz:

ON

SON

alfametiğinin en küçük hangi tabanlı sayı siste­minde çözümünün ne olduğunu bulmak biraz daha zordur. Bir miktar deneme sınama sonunda bu alfametiğin çözümünün 6 tabanına göre işlem yapıldığında olası olduğunu ve çözümün

13 x 13 = 213 olduğu gösterilebilir.

Bu sayıdan başlayarak bazı alfametikler yayınlayacağız. Bu alfametiklerin çözümleri ile çözenlerin adlarını ise iki ay sonraki sayımızda yayınlamaya çalışacağız. Bu arada çeşitli yapılar­da alfametik gönderecek olan okurlarımızın alfa- metiklerini de okurun adı ile yayınlayacağımızı duyururuz.

Alfametiklerinizi ve çözümlerini bekliyoruz. Bu sayının alfametikleri:

A1 : BİR                             BİR ve ÜÇ asa|, İKİ ve

İKİ                    ALTI çift sayı.

+

ALTI

Ülkemizde TÜTÜN ve ÇAY denince akla TEKEL

gelir.

A2: TÜTÜN + ÇAY TEKEL

A3 : ON

X ON

YÜZ

+ ARMUT SEPET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir